Toxoplasmose

Wat is toxoplasmose?

Toxoplasmose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de parasiet toxoplasma gondii. Toxoplasmose kan infecties veroorzaken op verschillende plekken in het lichaam, waaronder in het oog. De parasiet tast dan het netvlies en het vaatvlies aan. Toxoplasmose in het oog heet oculaire toxoplasmose.

Toxoplasmose kan al bij de geboorte aanwezig zijn. De infectie is dan via de moeder gegaan. Maar meestal raakt iemand na de geboorte geïnfecteerd. Dit geldt met name voor mensen met een verlaagde weerstand. Zwangere vrouwen kunnen ernstige klachten krijgen als ze geïnfecteerd raken.
Een beruchte infectiebron is de kattenbak via besmette kattenuitwerpselen. Ook kan rauw vlees, besmette melkproducten, besmette groenten en besmette grond (bijvoorbeeld in een zandbak) een toxoplasmose-infectie veroorzaken.

Symptomen toxoplasmose

Symptomen van oculaire toxoplasmose kunnen zijn:

 • Wazig zien
 • Oogpijn
 • Rood oog
 • Vlekjes zien
 • Vervormde beelden zien
 • Verminderd kleurenzien
 • Overgevoeligheid voor licht

Klachten aan het oog openbaren zich vaak pas enkele weken tot zelfs jaren na de infectie, op het moment dat het immuunsysteem is verzwakt.
Blijft de toxoplasmoseparasiet in het lichaam, dan kan er keer-op-keer een ooginfectie optreden. Iedere keer veroorzaakt dit een litteken op het netvlies. Zeker als zo’n litteken zich ter hoogte van de macula (het centrale zicht) bevindt, geeft dit problemen met zien.

Wordt oculair toxoplasmose niet behandeld, dan kan het verschillende complicaties geven:

 • Netvliesloslating
 • Staar (cataract)
 • Glaucoom
 • Choroïdale neovascularisatie (abnormale groei van kleine, lekkende bloedvaatjes in het vaatvlies)
 • En uiteindelijk verlies van het gezichtsvermogen
Folder tips voor gezonde ogen

Vraag onze folder aan:
Themaspecial Tips voor gezonde ogen

Ontvang de folder GRATIS

Behandeling toxoplasmose

Zijn de symptomen van de toxoplasmose-infectie mild en heeft iemand een goede weerstand? Dan is behandeling niet nodig. De parasiet verdwijnt vanzelf uit het lichaam en de klachten verminderen binnen een paar weken.

Veroorzaakt de toxoplasmoseparasiet problemen met het gezichtsvermogen, dan is behandeling noodzakelijk én belangrijk. De schade die aan het netvlies ontstaat, herstelt namelijk meestal niet. Gelukkig is een toxoplasmose-infectie goed te behandelen met een combinatie van medicijnen. Naast antibiotica schrijft de oogarts ontstekingsremmende middelen (corticosteroïden) voor. Zo wordt de parasiet bestreden en de ontstekingsreactie van het lichaam geremd. De behandeling wordt langzaam afgebouwd, totdat de ontsteking volledig is verdwenen.

Toxoplasmose-infectie voorkomen

Een toxoplasmosebesmetting is vrij eenvoudig te voorkomen. Met name voor zwangere vrouwen is dit belangrijk, omdat ze ten eerste zelf een verhoogde vatbaarheid hebben en ten tweede de parasiet via de placenta door kunnen geven aan hun ongeboren kind. Ben je zwanger en heb je een kat? Laat een ander de kattenbak verschonen. Draag handschoenen als je in de tuin gaat werken. Zorg dat je groente en fruit goed wast, eet geen rauw vlees en bak ander vlees goed door. Nuttig ook geen rauwe melk, rauwmelkse kazen en producten waar rauwe eieren in zijn verwerkt.

Dit is wat een persoon ziet met