Oog close-up

Charles Bonnet Syndroom

Terug

Mensen met het Charles Bonnet syndroom zien dingen die er in werkelijkheid niet zijn (hallucinaties). Hoewel ze weten dat de beelden niet kloppen, kan het toch beangstigend zijn. En mensen kunnen zich ervoor schamen. Ze zijn bang dat ze voor gek uitgemaakt worden. Maar Charles Bonnet is geen psychische stoornis. Het is een afwijking in de waarneming.

Het syndroom van Charles Bonnet komt voor bij blinden en slechtzienden. Ongeveer 15% van de blinden en slechtzienden heeft er last van. Dat kan dagelijks zijn, maar ook af en toe. De hallucinaties verdwijnen na een paar seconden of minuten vanzelf.

De hallucinaties ontstaan doordat de hersenen zelf beelden gaan verzinnen, omdat er geen scherpe beelden meer via het oog binnenkomen. Het zijn een soort fantoombeelden vergelijkbaar met fantoompijn die kan ontstaan als iemand een arm of been is kwijtgeraakt. Ook bij fantoompijn houden de hersenen het lichaam voor de gek.

Mensen met het Charles Bonnet syndroom kunnen allerlei soorten hallucinaties krijgen. Ze kunnen mensen zien, landschappen, voorwerpen, dieren, gebouwen, maar ook fantasiebeelden. De beelden zijn vaak helder en scherp, terwijl het werkelijke zicht dat niet meer is. Soms klopt de grootte of de kleur van de beelden niet. Dingen zijn veel te groot of veel te klein, of ze hebben een heel andere kleur dan normaal.

Behandeling Charles Bonnet syndroom

Er is geen behandeling voor het Charles Bonnet syndroom. Ook kan het niet worden voorkomen. Hoewel het lastig is en soms beangstigend om dingen te zien die er in werkelijkheid niet zijn, is het Charles Bonnet syndroom een onschuldige aandoening. De klachten verdwijnen altijd weer vanzelf. Het kan helpen om even de ogen te sluiten of te wijzen op de persoon of het voorwerp dat gezien wordt.