fbpx
Lopend

Glaucoomonderzoek

Glaucoom is een belangrijke oorzaak van blindheid. Wereldwijd lijden naar schatting 65 miljoen mensen aan deze ziekte. De verwachting is dat dit tot 2040 stijgt naar 110 miljoen mensen. Naar schatting hebben in Nederland op dit moment zo’n 338.500 mensen glaucoom. Glaucoom is eigenlijk een verzamelnaam van ziektes die de zenuwvezels in het oog aantasten.

Bij de meeste patiënten is er sprake van een verhoogde oogdruk en de eerste glaucoomonderzoeken waren erop gericht deze oogdruk te verlagen. Dit kan inmiddels met drukverlagende medicatie en operaties. Huidig glaucoomonderzoek is er vooral op gericht het mechanisme achter het afsterven van de zenuwvezels te ontrafelen.

Glaucoom op een chip

De huidige behandeling van glaucoom is gericht op het verlagen van de oogdruk met medicatie of operatief. Helaas is dat niet altijd voldoende, waardoor veel mensen alsnog langzaam hun zicht verliezen. Dit komt door het afsterven van zogeheten retinale ganglioncellen (RGC’s) die samen de oogzenuw vormen.

Glaucoomonderzoek

Het onderzoeksteam van het MUMC is een nieuw geneesmiddel aan het ontwikkelen dat de oogzenuw beschermt. Door netvliescellen te kweken uit huid- of bloedcellen, maken zij ‘glaucoom op een chip’. Met dit model kunnen zij razendsnel nieuwe geneesmiddelen testen. Om glaucoom zo goed mogelijk te imiteren wordt samengewerkt met de Technische Universiteit Twente. Ingenieurs hebben een speciaal apparaat ontwikkeld dat wisselende druk uitoefent op de netvliescellen, nét als in een echt oog. Met het glaucoom-model kunnen eindelijk de krachten ontdekt worden die zorgen voor het afsterven van de oogzenuw. Deze technologie maakt het mogelijk om glaucoom in de toekomst niet alleen af te remmen, maar misschien zelfs te genezen.

mascotte Iris op de glaucoom pagina

Blijf zien waar je van houdt! Geef voor glaucoomonderzoek

Doneer nu
Onderzoek Glaucoom Lopend

Van stamcel naar zenuwcel

Glaucoom op een chip is een feit, officieel heten dit in vitro glaucoommodellen. Er is een kweekapparaat gemaakt, waarin het effect van hoge oogdruk op cellen wordt nagebootst. Met testcellen wordt nu uitgebreid onderzoek gedaan, daarna volgen de testen bij humane cellen.

Lees meer
Lees meer over Van stamcel naar zenuwcel
Onderzoek Glaucoom Afgerond

Bloeddruk & glaucoom

In Nederland zijn er miljoenen mensen met een te hoge of een te lage bloeddruk. Uit eerder onderzoek bleek al een verhoogd risico op glaucoom. Daarom is het belangrijk te weten hoe de bloeddruk werkt en wat de impact is op de ontwikkeling van de oogziekte glaucoom.

Lees meer
Lees meer over Bloeddruk & glaucoom
Onderzoek Glaucoom Lopend

Glaucoom in de darmen

Door onderzoek weten we steeds meer over glaucoom. Bijvoorbeeld dat voeding en vitamines van invloed zijn op de ontwikkeling van deze oogziekte. Met nieuw onderzoek wordt onderzocht in hoeverre de darmflora van glaucoom-patiënten verschilt ten opzichte van mensen zonder glaucoom.

Lees meer
Lees meer over Glaucoom in de darmen

Glaucoomonderzoek door de jaren heen 

  • 1831 Groene staar 

    Al sinds 1831 wordt er gesproken over glaucoom. Ze konden nog niet in het oog kijken, maar zagen (aan de buitenkant) een groen gelige verkleuring. Hiermee werd gedacht aan de vertroebeling van de lens, wat wij nu kennen als staar. Onbehandelde staar geeft uiteindelijk een grijze gloed aan het oog.

  • 1851 Uitvinding oogspiegel 

    De oogspiegel was een ware revolutie. Het oog werkt als een reflector waardoor het mogelijk is met een lichtbron en een spiegel in het oog te kijken. De klassieke oogspiegel is een holle spiegel met een gat erin. Het licht valt via de spiegel in het oog en de arts kijkt door het gat.

  • Circa 1855 Verhoogde oogdruk

    In 1854 beschreef dr. Jaeger ‘eigenaardige’ veranderingen aan de papil (oogzenuw). In de twintig jaar erna deden meerdere artsen verslag van een verhoogde druk in (en op) het oog. De methodes die ze toen gebruikten voor onderzoek zouden nu niet meer goedgekeurd worden door de ethische commissies (en dat is maar goed ook).

  • 1872 Eerste oogdruppels

    Op oogheelkundig vlak gebeurde er veel in deze tijd lukte het om de oogdruk te meten zonder het oog te beschadigen. Hiervoor werden aangepaste tonometers gebruikt en dr. Bowman  ontwikkelde het theoretische kader van wat te hoog en te laag was. Om de oogdruk te verlagen werden cocaïne oogdruppels voorgeschreven. Er is te weinig bekend over het resultaat ervan.

  • 20e eeuw Microbiologie

    In de jaren na alle ontdekkingen van de negentiende eeuw blijft het relatief rustig. Tot de komst van de moderne meetapparatuur. Hierdoor werd wetenschappelijk oogheelkundig onderzoek naar een heel ander niveau getild. Microbiologie ging zich ermee bemoeien en er kwam veel meer inzicht in het proces achter de ziekte en mogelijke behandelingen van glaucoom.

  • 2022 Volgende stap

    Helpt u mee om baanbrekend glaucoomonderzoek te realiseren in 2022? Het Oogfonds wil dat iedereen kan blijven zien waar je van houdt! U ook? Wat is het u waard? Geef nu!

Foto voorkant van de glaucoom brochure

Meer weten over glaucoom? Ontvang de gratis brochure

Ontvang de brochure GRATIS
Pagina

Alles over glaucoom

Glaucoom tast de zenuwvezels in het oog aan. Het is een belangrijke oorzaak van blindheid. Wereldwijd lijden naar schatting 65 miljoen mensen aan deze ziekte. In Nederland naar schatting zo’n 338.500 mensen. 

Lees meer
Lees meer over Alles over glaucoom

Dit is wat een persoon ziet met