fbpx

Wat is er bereikt?

Wat is er bereikt?

Wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van oogziekten heeft al mooie resultaten opgeleverd. Het zijn belangrijke ontwikkelingen in onze strijd tegen slechtziendheid en blindheid. Een paar voorbeelden:

  • Lange tijd was er voor mensen met een erfelijke netvliesaandoening geen perspectief op een behandeling, laat staan op genezing. Na twintig jaar onderzoek is hier begin 2021 eindelijk verandering in gekomen. De eerste klinische testen met stamceltherapie zijn een feit en de vooruitzichten zijn hoopgevend. Er gloort letterlijk licht aan het einde van de tunnel: behandelingen met gen- en stamceltherapie zijn binnen handbereik.
  • Glaucoom wordt ook wel de sluipmoordenaar onder de oogziektes genoemd. Nog niet zo lang geleden werd iemand met glaucoom onherroepelijk blind. Dankzij baanbrekend onderzoek zijn er nu behandelingen zoals oogdruppels en drukverlagende implantaten mogelijk, die het zicht van de patiënt behouden. Zodat iemand met glaucoom nog vele jaren kan blijven zien waar hij of zij van houdt.
  • Natte leeftijdgebonden maculadegeneratie was in het verleden de diagnose van blindheid. Lange tijd was hier niets aan te doen en verloren mensen met natte LMD in korte tijd het volledige zicht. Met alle gevolgen van dien. Door de inzet van briljante wetenschappers zijn er nu succesvolle behandelingen beschikbaar.
  • Droge leeftijdsgebonden maculadegeneratie kent nog geen succesvolle behandeling, maar er is wel ontdekt dat voeding een grote rol speelt in het tegengaan van maculadegeneratie. Gezond eten kan het risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie bijna halveren, zelfs bij mensen die erfelijk belast zijn. Een voeding met dagelijks 200 gram groenten en twee stuks fruit en wekelijks twee keer vette vis, leidt tot goede resultaten.
  • Een eenvoudige leefregel om je ogen rust te geven, gaat bijziendheid bij kinderen effectief tegen. De 20-20-2 regel kan helpen om de toenemende bijziend bij kinderen af te remmen. Na 20 minuten dichtbij kijken neem je een pauze van 20 seconden in de verte kijken. Ook ga je 2 uur per dag naar buiten. Uit onderzoek blijkt dat je met je leefstijl het erfelijke risico op myopie kunt beïnvloeden.
Frans Cremers

Maak deze puzzelstukjes van het onderzoek mogelijk en doneer!

Met 30 euro kan één persoon genetisch worden onderzocht en zo een stukje bijdragen aan betere
behandeling van maculadegeneratie voor iedereen.

Prof. dr. Frans Cremers Radboudumc

Dit is wat een persoon ziet met