fbpx

Voer de Amslertest uit

MaculadegeneratieHet Oogfonds en de MaculaVereniging bundelen de krachten om uw aandacht te vragen voor de oogziekte maculadegeneratie (MD) en de daarbij horende Amslertest. U bent als huisarts of opticien vaak het eerste aanspreekpunt voor mensen met klachten over hun zicht. Het is erg belangrijk dat u dan de symptomen van deze oogziekte herkent.

Maculadegeneratie is de meest voorkomende oogziekte. Vooral oudere mensen hebben de kans MD te krijgen. Eén op de vijf 55-plussers ontwikkelt maculadegeneratie en bij 70-plussers ligt het aantal op 37%. Maculadegeneratie kent twee vormen: de droge vorm (meest voorkomend) en de natte vorm. Op dit moment is er nog geen behandeling voor de droge vorm. De natte vorm kan behandeld worden met ooginjecties. Deze injecties stoppen de verslechtering, maar herstellen schade van het zicht niet.

Daarom is het van groot belang dat u MD op tijd signaleert en doorverwijst voor eventuele behandeling.

Het zorginstituut heeft onderzocht of de zorg voor mensen met leeftijdsgebonden maculadegeneratie in de praktijk aansluit op de richtlijnen. Daaruit blijkt dat verbeteringen mogelijk zijn. Dit verbetersignalement leeftijdsgebonden maculadegeneratie beschrijft het onderzoek, de gemaakte afspraken en de acties die de partijen gaan uitvoeren om deze zorg verder te verbeteren.

Goed nieuws voor LMD-patiënten

De richtlijn Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is op initiatief van het Nederlands Oogheelkundig gezelschap (NOG) aangepast. Deze richtlijn beschrijft wat de beste zorg is voor patiënten met leeftijdsgebonden maculadegeneratie, gebaseerd op de huidige inzichten.

De nieuwe richtlijnen

 

 

Het Amslerraster

Wij vragen u de Amslertest preventief uit te voeren als er symptomen zijn die passen bij MD of wanneer u zelf een visusvermindering constateert. De test vraagt maar enkele seconden van uw tijd, maar kan de patiënt/klant behoeden voor ernstig zichtverlies. Hoe sneller u verwijst, hoe eerder een eventuele behandeling kan starten. Bij een afwijkende uitslag is directe verwijzing via de huisarts of een optometrist naar een oogarts nodig.

Vraag hier de Amslertest aan

Amslertest

Wat is maculadegeneratie?

Illustratie maculadegeneratieMaculadegeneratie is een oogaandoening waardoor het gezichtsvermogen achteruitgaat. De oorzaak is dat het centrale deel van het netvlies, de macula, minder goed gaat werken. Door een ophoping van afvalstoffen, pigmentveranderingen of de groei van nieuwe lekkende bloedvaatjes beschadigen de lichtgevoelige cellen. Er ontstaat verlies van het centrale zicht waardoor het herkennen van gezichten en het zien van details achteruit gaat.

Symptomen en risicofactoren

De symptomen van maculadegeneratie zijn onder andere (plotseling) slechter zicht, het zien van een wazige vlek in het midden, het zien van vervormingen (bijvoorbeeld tegels die krom lijken te liggen), woorden die wazig worden en letters die lijken te ontbreken tijdens lezen en kleuren die vervagen. Het ontstaat over het algemeen na het 55e levensjaar en erfelijkheid is een grote risicofactor. Vraag daarom altijd of er maculadegeneratie in de familie voorkomt. Roken is één van de belangrijkste oorzaken en vrouwen hebben een verhoogd risico. Een slechte voeding, met name gebrek aan groente en fruit, kan ook een rol spelen.

Samenwerking met de MaculaVereniging

De MaculaVereniging is de patiëntenvereniging die zich inzet voor mensen met maculadegeneratie door steun en perspectief te bieden o.a. door middel van lotgenotencontact.

Wilt u meer weten over de MaculaVereniging? Bezoek dan hun website.

Het Oogfonds financiert wetenschappelijk onderzoek naar het voorkomen en behandelen van oogproblemen en werkt aan preventie door te informeren op betrouwbare wijze over het gezond houden van de ogen.

“Ik hoop dat huisartsen en opticiens de boodschap over gezonde leefstijl helpen verspreiden.”

Lees verder
Dr. Yara Lechanteur Oogarts van Radboudumc (Nijmegen)

Dit is wat een persoon ziet met