fbpx

Leefstijl heeft invloed

“Het is bewezen dat deze combinatie van supplementen de achteruitgang van de LMD bij deze patiënten vertraagt.”

 

Bij maculadegeneratie ontstaat schade aan het centrale deel van je netvlies. Dat deel heet de macula. Mensen met deze ziekte zien daardoor steeds slechter. Als de ziekte ontstaat op of na je 50e, dan is er meestal sprake van leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD). De helft van de mensen die eindstadium LMD krijgt, wordt slechtziend (minder dan 30% zicht) of zogeheten maatschappelijk blind. Bij dit laatste is het zicht minder dan 5 procent of is er een heel klein gezichtsveld (kleiner dan 10 graden). Door de vergrijzing neemt deze groep toe (zie hieronder): in 2040 zal eindstadium LMD ruim 4 miljoen Europeanen treffen.

  • 2040: ruim 4 miljoen mensen eindstadium LMD

    Maculadegeneratie is nu al de belangrijkste oorzaak voor slechtziendheid in de westerse wereld. In 2013 waren er in Europa 15 miljoen mensen met LMD. Daarvan hadden er 2.7 miljoen eindstadium LMD. De helft van degenen met eindstadium LMD wordt slechtziend of maatschappelijk blind. En door vergrijzing lopen de aantallen op: in 2040 hebben meer dan 4 miljoen mensen eindstadium LMD.

LMD is multifactorieel.

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is multifactorieel. Dat betekent dat veel verschillende dingen bepalen of je het krijgt of niet, en hoe de ziekte verloopt. Een daarvan is leefstijl. Oogarts dr. Yara Lechanteur van Radboudumc (Nijmegen): “Roken vergroot in belangrijke mate de kans dat je LMD en LMD eindstadium krijgt. Gezonde voeding, met veel anti-oxidanten, verlaagt juist het risico op LMD.” Dat betekent: veel groenten, fruit en volkorengranen eten, en twee keer per week vette vis. Hoe belangrijk dit is, blijkt uit cijfers bij mensen met een sterke erfelijke aanleg voor LMD: hun risico op LMD neemt met maar liefst de helft af als ze gezond eten en niet roken. Voor een specifieke groep mensen kunnen bepaalde voedingssupplementen helpen. Namelijk mensen met beginnende maculadegeneratie of een eindstadium LMD in één oog. Het gaat om voedingssupplementen met de anti-oxidanten luteine en zeaxanthine, zink, en vitamine C en E (de zogeheten AREDS2 formule), en omega 3 visolie capsules. “Het is bewezen dat deze combinatie van supplementen de achteruitgang van de LMD bij deze patiënten vertraagt.” Lechanteur hoopt dat huisartsen en opticiens de boodschap over gezonde leefstijl helpen verspreiden. Een oogarts kan bepalen of voedingssupplementen nuttig zijn. “Het supplementadvies is opgenomen in de herziene richtlijn voor LMD die binnenkort uitkomt. Gelukkig maar, want het kan blindheid helpen voorkomen”.

‘Onderzoek is vooruitgang!’

Anja is 76 maar zit zelden op de bank. Toen ze ontdekte dat ze maculadegeneratie had, zette ze haar schouders eronder.

Lees verder

Dit is wat een persoon ziet met