Het Oogfonds financiert wetenschappelijk onderzoek op het vlak van de meest voorkomende oogziekten, zoals glaucoom, maculadegeneratie en retinitis pigmentosa. Ook wordt bijgedragen aan onderzoek naar blindheid en slechtziendheid als gevolg van diabetes (diabetische retinopathie).
Wetenschappelijk onderzoek
Op weg naar een behandelplan voor Geografische Atrofie
Professor Dr. Caroline Klaver en haar team aan het Erasmus MC werken samen met onderzoekers van Radboudumc en internationale experts uit Texas (VS) en Israël om de behandeling van geografische atrofie (GA) te verbeteren. Zij willen richtlijnen ontwikkelen voor het gebruik van nieuwe medicijnen, wat zal bijdragen aan betere zorg voor patiënten met GA.
Steroïden en het vaatvlies: een verbazingwekkende combinatie
Dr. van Dijk en zijn team onderzoeken de oorzaak van serosa met behulp van stamcelonderzoek. Ze werken samen met experts uit Leiden en Amsterdam om betere behandelingen voor deze oogziekte te ontwikkelen.
Biologische vingerafdruk van netvliesaandoeningen voor behandeling op maat
Immuunoloog en oogartsen in Utrecht onderzoeken hoe verstoringen in het complementsysteem bijdragen aan oogziekten zoals LMD en retinale dystrofie. Ze werken aan nieuwe behandelingen voor patiënten met complexe oogziekten, gericht op gepersonaliseerde geneeskunde met complement-gerichte therapieën.
Invloed van een oogprothese-vorm op de beweeglijkheid en gezichtssymmetrie
Dr. Dyonne Hartong van Amsterdam UMC wil, samen met een team van experts, de bewegelijkheid en symmetrie van oogprotheses verbeteren. Dit onderzoek richt zich op mensen die afhankelijk zijn van een oogprothese en kan leiden tot belangrijke doorbraken in hoe deze protheses eruitzien en functioneren.
De kegel-fotoreceptor-cel degeneratie schakelaar
Prof. Roepman en Dr. de Vrieze onderzoeken erfelijke netvliesdegeneratie, met focus op kegel- en kegel-staafdystrofieën. Ze werken samen met internationale experts om nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor deze ernstige oogziekte.
Een nieuwe bloedbiomarker voor gevoeligheid voor glaucoomschade
Kan NAMPT de sleutel zijn tot betere glaucoombehandelingen? Dr. Benedikter en prof. Webers werken samen met Zweedse experts om dit enzym als biomarker te onderzoeken.