Wetenschappelijk onderzoek

Het Oogfonds financiert wetenschappelijk onderzoek op het vlak van de meest voorkomende oogziekten, zoals glaucoom, maculadegeneratie en retinitis pigmentosa. Ook wordt bijgedragen aan onderzoek naar blindheid en slechtziendheid als gevolg van diabetes (diabetische retinopathie).

Onderzoek RPGR-gen bij retinitis pigmentosa Lopend

‘Cruciale bouwsteen’

Helaas is er nog geen effectieve behandeling tegen retinitis pigmentosa. Beschadigingen aan het netvlies kunnen we niet repareren. Zeker als de macula, het centrale gedeelte waar we scherp mee zien, is aangetast. Dan gaat het zicht snel en blijvend achteruit. Daar moet verandering in komen!

Lees meer
Lees meer over ‘Cruciale bouwsteen’
Onderzoek Ziekte van Stargardt Lopend

Moleculaire pleister

Het onderzoeksteam in Nijmegen, onder leiding van prof. dr Rob Collin heeft recent een nieuwe groep genetische fouten ontdekt die leiden tot de ziekte van Stargardt. Het opmerkelijke is dat deze fouten liggen op speciale ‘tussenliggende’ stukjes DNA. Deze ontdekking geeft veel nieuwe mogelijkheden.

Lees meer
Lees meer over Moleculaire pleister
Onderzoek Myopie Lopend

De juiste dosis atropine

Elke dag een druppel atropine in de ogen is in het grootste deel van Azië de standaardbehandeling voor kinderen bij wie de myopie snel toeneemt. In Taiwan druppelt zelfs meer dan de helft van alle bijziende jonge kinderen om de achteruitgang te temperen.

Lees meer
Lees meer over De juiste dosis atropine
Onderzoek Glaucoom Lopend

Van stamcel naar zenuwcel

Glaucoom op een chip is een feit, officieel heten dit in vitro glaucoommodellen. Er is een kweekapparaat gemaakt, waarin het effect van hoge oogdruk op cellen wordt nagebootst. Met testcellen wordt nu uitgebreid onderzoek gedaan, daarna volgen de testen bij humane cellen.

Lees meer
Lees meer over Van stamcel naar zenuwcel
Onderzoek Glaucoom Lopend

Bloeddruk & glaucoom

In Nederland zijn er miljoenen mensen met een te hoge of een te lage bloeddruk. Uit eerder onderzoek bleek al een verhoogd risico op glaucoom. Daarom is het belangrijk te weten hoe de bloeddruk werkt en wat de impact is op de ontwikkeling van de oogziekte glaucoom.

Lees meer
Lees meer over Bloeddruk & glaucoom
Onderzoek Glaucoom Lopend

Glaucoom in de darmen

Door onderzoek weten we steeds meer over glaucoom. Bijvoorbeeld dat voeding en vitamines van invloed zijn op de ontwikkeling van deze oogziekte. Met nieuw onderzoek wordt onderzocht in hoeverre de darmflora van glaucoom-patiënten verschilt ten opzichte van mensen zonder glaucoom.

Lees meer
Lees meer over Glaucoom in de darmen

Dit is wat een persoon ziet met