Wat veroorzaakt bijziendheid?
Bijziendheid (myopie) is deels erfelijk bepaald. Maar het is niet zo dat ieder kind met bijziende ouders ook bijziend wordt. Levensstijl draagt bij aan de ontwikkeling van myopie. Veel lezen (maar ook veel tijd achter beeldschermen, zoals computer of smartphone) hebben invloed op de (lengte) groei van de ogen.
Naar buiten
Ook weten we dat kinderen die tijdens hun jeugd weinig buiten spelen een hogere kans hebben om bijziend te worden. Het groeien van de oogbol wordt onder andere versterkt door veel dichtbij kijken en te weinig buitenlicht op jonge leeftijd. Veel dichtbij kijken is sinds de jaren vijftig sterk toegenomen door veel lezen en sinds de jaren negentig nog eens extra door het kijken op schermen (telefoon, tablet, computer- en spelcomputerschermen).
Hoeveel uur schermtijd is verantwoord?
Het is raadzaam om kinderen tussen de twee en vijf jaar maximaal een uur per dag dichtbij naar een scherm te laten kijken. En kinderen tussen de zes en tien jaar twee uur per dag. Daarboven zou het maximum aantal schermuren per dag naar drie uur kunnen verschuiven.
Tevens is voor kinderen de afstand tot een scherm of boek een punt van aandacht. Voor de ontwikkeling van het oog is een afstand van meer dan dertig centimeter gewenst. Laat een kind liever (niet dichtbij) naar de tv kijken, dan naar een tablet of smartphone.
Meer weten over Bijziendheid (myopie)?
Vraag dan nu de gratis brochure aan.
Lichtstralen op netvlies
Lichtstralen vallen het oog binnen via het hoornvlies en gaan via de pupil naar de ooglens. De ooglens heeft een platte bolvorm. Zowel het hoornvlies als de ooglens breken de lichtstralen. Daardoor komen achter de ooglens de lichtstralen samen in één punt. Bij normale ogen vallen de lichtstralen precies samen op het netvlies, achter in het oog. Hierdoor ontstaat er één helder beeld.
Is iemand bijziend, dan komen de lichtstralen samen voor het netvlies. Op het netvlies zelf ontstaat dan een wazig beeld. Er zijn twee oorzaken waardoor dit gebeurt:
- Het oog is te lang. Dat wil zeggen de afstand tussen het hoornvlies (voorkant oog) en het netvlies (achterkant oog) is te groot. Hierdoor komen de lichtstralen, die door het hoornvlies en de ooglens gebroken zijn, voor het netvlies samen. Deze vorm van bijziendheid wordt as-myopie genoemd.
- Het hoornvlies of de ooglens is te bol. Hierdoor worden de lichtstralen te veel gebroken en komen ze voor het netvlies samen. Deze vorm van bijziendheid heet brekingsmyopie.
In de meeste gevallen hebben bijziende mensen last van as-myopie. Brekingsmyopie is een zeldzame oogaandoening.