fbpx

Oogfonds bij Koffietijd

Koffietijd: aandacht voor myopie / bijziendheid

Dinsdag 7 februari stond in Koffietijd op RTL4 om 10.00 uur de ernst van myopie / bijziendheid in onze samenleving centraal. Monique van Bijsterveld, directeur Oogfonds en Caroline Klaver, oogarts en epidemioloog schoven aan tafel bij Loretta Schrijver en Quinty Trustfull.

Uitzending gemist? Kijk deze hier terug. Je kunt de uitzending ook via de gratis RTLXL app terugkijken.

Meer over de uitzending en myopie

Een bijziendheidspandemie

Sinds de jaren 50 zijn we meer van dichtbij gaan kijken, eerst door lezen en later door het gebruik van schermen. Hierdoor zien we een enorme toename van het aantal bijzienden wereldwijd en kunnen we spreken van een pandemie. Van alle zestigers is 25% bijziend, van alle veertigers 30%, van alle twintigers nu al 50% en van alle 13-jarigen is 25% bijziend. Het Oogfonds verwacht dat in 2050 de helft van de hele bevolking bijziend is en een deel daarvan sterk bijziend. 1 op de 3 hoog bijzienden (-6 en meer) krijgt te maken met blind- of slechtziendheid (niet meer op te lossen met een bril).

Samen myopie de wereld uit knikkeren

Deze cijfers zijn natuurlijk verontrustend. En daarom reden om bij Koffietijd aan te sluiten om ouders, kinderen, onderwijs, politiek en bedrijfsleven erop te wijzen dat we gezamenlijk een taak hebben om myopie een halt toe te roepen.

Blijf zien waar je van houdt, informeer jezelf!

Wil je precies weten wat myopie is? Wat het veroorzaakt? Naar welke signalen je moet luisteren? Wat je zelf al kunt doen om myopie tegen te gaan? Welke behandelingen er zijn? Welk onderzoek we (nog willen) doen met hulp van onze donateurs?

Dit is wat een persoon ziet met