Oog close-up

Fuchs dystrofie

Terug

Wat is Fuchs dystrofie?

Fuchs dystrofie is het sneller afnemen van de cellen van het binnenste laagje (endotheel) van het hoornvlies (cornea) dan normaal. Ook kan de vorm van de endotheelcellen veranderen. De endotheelcellen van het hoornvlies hebben een belangrijke functie. Ze pompen het water uit het hoornvlies, zodat het hoornvlies dun en doorzichtig blijft. Neemt het aantal epitheelcellen te veel af, dan vermindert de pompfunctie. Daardoor hoopt het vocht zich op en wordt het hoornvlies geleidelijk aan troebel. 

Fuchs dystrofie staat bekend onder meerdere namen: hoornvliesdystrofie van Fuchs, Fuchs endotheeldystrofie en ziekte van Fuchs. De aandoening komt meestal aan beide ogen voor en het zicht verslechtert langzaam. Het is niet helemaal duidelijk of Fuchs dystrofie erfelijk is. Wel komt het in bepaalde families meer voor. Vrouwen krijgen er vaker mee te maken dan mannen. De diagnose wordt over het algemeen gesteld bij mensen tussen de vijftig en zestig jaar. Heel soms openbaart dystrofie van Fuchs zich op jonge leeftijd.

Symptomen Fuchs dystrofie

In eerste instantie geeft Fuchs dystrofie meestal geen klachten. Pas op latere leeftijd kunnen onderstaande klachten ontstaan:

  • Pijn en/of het gevoel dat er zand in het oog zit.
  • Gevoeligheid voor licht.
  • Overmatige traanproductie.
  • Wisselend verminderd zicht. Het zicht is meestal in de ochtenduren het slechtst en verbetert gedurende de dag. Dit komt omdat ’s nachts de ogen gesloten zijn. Het vocht kan daardoor niet verdampen en stapelt zich op in het hoornvlies. Bij vergevorderde Fuchs endotheeldystrofie is het zicht de hele dag slecht.

Behandeling Fuchs endotheeldystrofie

Bij een beginnende Fuchs dystrofie kunnen er middelen gebruikt worden om vocht aan het hoornvlies te onttrekken. Deze middelen werken niet genezend. Het aantal endotheelcellen zal blijven afnemen. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor zoutdruppels of zoutzalf. 

Ook kan ervoor gekozen worden om met oogdruppels de oogdruk te verlagen. De oogdruk zorgt er namelijk voor dat er vocht (kamerwater) vanuit de voorste oogkamer het hoornvlies wordt ingeperst. 

Bij ernstige Fuchs dystrofie kunnen er blaren ontstaan aan de buitenkant van het hoornvlies. Dit is erg pijnlijk, vooral als een blaar knapt. Om de pijn te verzachten kan er een zogenaamde verbandlens op het oog worden geplaatst.

 Hoornvliestransplantatie

Bij een gevorderde Fuchs endotheeldystrofie kunnen de gezichtsscherpte en pijn alleen met een hoornvliestransplantatie verbeteren. Er kan gekozen worden voor een volledige of gedeeltelijke hoornvliestransplantatie. Bij een volledige hoornvliestransplantatie (PKP) maakt de oogarts een ronde opening in het hoornvlies en plaatst daarin een rond schijfje donorhoornvlies. Bij een gedeeltelijke hoornvliestransplantatie (PLK of DSEK) wordt alleen het onderste laagje van het hoornvlies vervangen door donorweefsel.