Oogtrombose is een (gedeeltelijke) afsluiting van een bloedvat in het oog die langzaam ontstaat. Een oogtrombose komt vooral voor bij mensen ouder dan 50 jaar die:
- Diabetes en/of een hoge bloeddruk hebben
- Hart- en vaatziekten hebben
- Roken
- Overgewicht hebben
Er zijn twee typen bloedvaten in het oog: slagaders (arteriën) die zuurstofrijk bloed aanvoeren en aders (venen) die zuurstofarm bloed afvoeren. In beide typen bloedvaten kan een afsluiting ontstaan. Raakt een ader afgesloten, dan noemen we dat oogtrombose. Een afgesloten slagader wordt een ooginfarct genoemd. De klachten en oorzaken van beide verschillen.
Oorzaak trombose oog
De oorzaak van oogtrombose is een verandering van de wand van de aders. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de slagader, die langs de ader loopt, de ader een beetje dichtdrukt. Hierdoor kan het bloed niet meer rustig langs de wanden stromen, maar ontstaat er een soort turbulentie. Dit kan de wand van de ader beschadigen, waardoor er een afsluiting (trombose) ontstaat.
Trombose oog symptomen
Oogtrombose kan de volgende klachten geven:
- Het zicht in één oog gaat achteruit, omdat het netvlies slechter kan functioneren. Dit doet meestal geen pijn.
- Er ontstaan plotseling vlekken of lichtflitsen (soms zonder dat het zicht achteruitgaat)
De problemen ontstaan, doordat het bloed door de afsluiting niet meer goed uit het netvlies kan worden afgevoerd. Daardoor gaan de bloedvaten lekken en komen er bloed, eiwitten en vocht in het netvlies terecht.
De ernst van de symptomen hangt af van het aantal aders dat is afgesloten. In totaal heeft het netvlies vier aders die samenkomen in de hoofdader. De hoofdader loopt via de oogzenuw naar de hersenen. In de meeste gevallen is slechts één van de vier aders afgesloten.
Download hier de gratis brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden.
Oogtrombose behandeling
Denk je dat je oogtrombose hebt? Neem dan meteen contact op met je huisarts. Deze bepaalt of je moet worden doorverwezen naar een oogarts. De oogarts kijkt of het om oogtrombose gaat en of je tot een bepaalde risicogroep behoort. Dit laatste is belangrijk, want met de juiste behandeling van een onderliggend probleem (hoge bloeddruk, diabetes, etc.) kan herhaling van de oogtrombose worden voorkomen.
Is er sprake van oogtrombose, dan kunnen de volgende behandelingen worden ingezet:
- Injecties met medicatie in de glasvochtruimte van het oog. Hierdoor kan het zicht verbeteren en het zien van vlekken verminderen. Ook kan het ervoor zorgen dat de vochtophoping in het netvlies vermindert. Er zijn vaak meerdere injecties nodig.
- Een laserbehandeling kan zinvol zijn bij afgesloten bloedvaatjes of vochtophoping in het bloedvat.
Oogtrombose herstel
Het herstel na oogtrombose is afhankelijk van de gevolgen van de afsluiting. Is er sprake van vochtophoping in het netvlies, dan is herstel nog enigszins mogelijk. Is er zuurstofgebrek ontstaan, dan kan het verlies van het zicht blijvend zijn.