Dr. Dyonne Hartong van Amsterdam UMC wil, samen met een team van experts, de bewegelijkheid en symmetrie van oogprotheses verbeteren. Dit onderzoek richt zich op mensen die afhankelijk zijn van een oogprothese en kan leiden tot belangrijke doorbraken in hoe deze protheses eruitzien en functioneren.
Achtergrond
Voor mensen die een oog hebben verloren, soms al op hele jonge leeftijd, is een oogprothese vaak meer dan een medisch hulpmiddel. Het helpt hen om zich zelfverzekerd te voelen. In Nederland dragen ongeveer 20.000 mensen een oogprothese als gevolg van een aangeboren aandoening, ziekte of ongeluk. Deze prothese moet elke 2 jaar worden vervangen. Veel mensen ervaren dat een prothese die niet goed meebeweegt met hun andere oog, hen onzeker maakt en hen sociaal belemmert. Daarnaast zorgt een slecht passende prothese ook voor irritatie en pijn. Dit onderzoek is daarom heel belangrijk om te begrijpen welke eigenschappen van de prothese zorgen voor een natuurlijke uitstraling en meer comfort voor de drager.
Gebruik van scans en oogbewegingsonderzoek
De deelnemers zullen de verschillende protheses die zij gedragen hebben meenemen, zowel oude als nieuwe. Het onderzoek maakt gebruik van geavanceerde scans om de precieze afmetingen zoals dikte, breedte en hoogte, van deze protheses vast te leggen. Vervolgens worden oogbewegingsonderzoeken uitgevoerd om te meten hoe goed de prothese meebeweegt met het gezonde oog. Door deze gegevens te combineren, kunnen onderzoekers bepalen welke prothesevormen het meest bijdragen aan een natuurlijke oogbeweging en symmetrie in het gezicht.
Verwachte resultaten en impact
Met dit onderzoek wil dr Hartong er voor zorgen dat de oogprotheses beter passen bij de behoeften van de dragers, zowel wat betreft uiterlijk als comfort. Door deze verbeterde oogprotheses kunnen dragers zich zekerder voelen en weer actief deelnemen aan hun sociale en werkzame leven. Dit heeft een grote impact op de levenskwaliteit van duizenden mensen in Nederland en wereldwijd die afhankelijk zijn van oogprotheses.