Wat is het?
Braille is een lees- en schrijfsysteem speciaal ontwikkeld voor blinden en zeer slechtzienden. Combinaties van één tot zes reliëfpuntjes in twee kolommen van drie punten vormen een braille-alfabet. Ook zijn er brailletekens voor cijfers en leestekens. Door met de vingertoppen de puntjes te voelen, kan het schrift worden gelezen.
Het brailleschrift bestaat al lang. Het is begin 19e eeuw ontwikkeld door Louis Braille die zelf blind was. In 1854, twee jaar na zijn dood, werd het brailleschrift officieel erkend als lees- en schrijftaal voor blinde en zeer slechtziende mensen. En nog altijd wordt het veel gebruikt.
Voor wie is het?
Het brailleschrift is een uitkomst voor blinden. Maar ook voor mensen die slecht zien en daardoor veel moeite moeten hebben met lezen. Met braille kunnen boeken en tijdschriften worden gelezen. Het kan ook gebruikt worden om voorwerpen in de eigen omgeving te herkennen. Huishoudelijke apparaten, voorraadpotten en opbergsystemen kunnen er bijvoorbeeld mee worden gemerkt. Ook bestaat er braillepost. Hiermee kan online gratis een brief of wenskaart naar een blinde persoon in brailleschrift worden gestuurd. Zo kan braille het leven voor blinden en slechtzienden prettiger en makkelijker maken.
Braille leren
In principe kan iedereen het leren, ook als blind- of slechtziendheid op latere leeftijd ontstaat. De brailletaal leren vraagt wel veel oefening. Het herkennen van letters gaat meestal wel, maar vooral het vormen van woorden is voor veel mensen lastig. Hoe makkelijk het lezen van braille gaat, hangt ook af van de gevoeligheid van de vingertoppen. Dat is bij iedereen anders.
Er zijn verschillende mogelijkheden om het te leren. Voor kinderen zijn er speciale scholen en voor volwassenen zijn er brailletrainingen. Bij een brailletraining leert iemand niet alleen het brailleschrift, maar bijvoorbeeld ook het werken met de brailleleesregel op de computer. De brailleleesregel is een hulpmiddel waarmee informatie van een beeldscherm in braille kan worden gelezen. Ook kan ermee genavigeerd worden over het scherm. En het kan gebruikt worden om bestanden in bijvoorbeeld Word of Excel te maken en controleren.
Als volwassene is het ook mogelijk om het te leren door middel van zelfstudie. Hiervoor zijn speciale zelfstudiepakketten op de markt.