Oog close-up

Oogspieren

Terug

Om goed te kunnen zien, moeten we onze blik kunnen richten. Daarvoor moeten onze ogen alle kanten op kunnen draaien. Dit doen we met onze oogspieren. Per oog hebben we zes oogspieren. De oogspieren zijn aan de ene kant verbonden met het oog en aan de andere kant met de oogkas.

Rechte en schuine oogspieren

De oogspieren kunnen in twee groepen worden onderverdeeld: vier rechte oogspieren en twee schuine oogspieren. De rechte oogspieren zitten aan de bovenkant, onderkant en aan iedere zijde van het oog. De bovenste rechte oogspier (musculus rectus superior) zorgt ervoor dat we naar boven kunnen kijken. Met de onderste rechte oogspier (musculus rectus inferior) kijken we naar beneden. De buitenste rechte oogspier (musculus rectus lateralis) maakt dat we naar de buitenkant kunnen kijken en de binnenste rechte oogspier (musculus rectus medialis) naar de binnenkant.

Met de bovenste schuine oogspieren (musculus obliquus superior) kunnen we schuin naar boven kijken. Met de onderste schuine oogspier (musculus obliquus inferior) kijken we schuin naar beneden.

Als een voorwerp dichtbij is, draaien we beide ogen naar binnen om het goed te kunnen zien. Dit heet convergeren. We convergeren bijvoorbeeld bij lezen, handwerken en werken achter de computer. Als de binnenste oogspieren niet sterk genoeg zijn, lukt het niet om de ogen naar binnen te draaien. Hierdoor wordt het beeld wazig en gaan we dubbel zien. Dit heet convergentiezwakte.

De oogspieren trainen

Het is mogelijk om de binnenste oogspieren te trainen en zo het convergeren te verbeteren. Er zijn verschillende oefeningen om de oogspieren te trainen. Deze zijn vrij eenvoudig om te doen, maar het moet wel serieus gedaan worden en worden volgehouden om effect te geven. De oogarts of orthoptist schrijft de oefeningen voor. De convergentie-oefeningen worden op de persoon afgestemd.

Als de oefeningen onvoldoende resultaat geven, zijn er nog een paar mogelijkheden om de klachten te verminderen. Soms kan een bril met prismaglazen verlichting geven. De prismaglazen zijn zo geslepen dat ze helpen om één enkel beeld te maken. Het nadeel van prismaglazen is, dat de oogspieren ‘luier’ kunnen worden. Hierdoor wordt het nog lastiger voor de ogen om zonder prismabril te convergeren. In sommige gevallen is een operatie nodig om de oogstand en de samenwerking tussen de ogen te verbeteren.