Een veilige skibril of zonnebril is erg belangrijk tijdens de wintersport. Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht leiden tot blijvende schade aan de ogen. Uv-straling kan in de besneeuwde bergen tien keer hoger zijn dan in Nederland.
Aan welke eisen voldoet een goede skibril?
- De bril moet 100% Uv-bescherming geven. Dit wil zeggen dat de glazen de schadelijke Uv-straling grotendeels tegenhouden. De aanduiding staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril. Dit wordt aangegeven als 100% Uv of als Uv 400. Kinderen zijn wat kwetsbaarder voor Uv, dus bescherm ze goed.
- De glazen moeten gemaakt zijn van onbreekbaar polycarbonaat zijn.
- De bril moet groot genoeg zijn en goed aansluiten op je gezicht om te voorkomen dat direct Uv-licht je ogen kan bereiken.
- De bril heeft een Europese CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding. Voor wintersporters wordt een beschermingsfactor 3 aanbevolen. Bij extreem fel licht, zoals op een gletsjer, geldt factor 4.
- De kleur van de glazen reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. Let op: de kleur heeft geen effect op de Uv-bescherming!
– Gele lenzen nemen bijna geen zonlicht op en zijn geschikt voor zeer zwak licht.
– Oranje en rode lenzen nemen 20 tot 56 procent van het zonlicht op en zijn geschikt voor zwak licht.
– Roze en amberkleurige lenzen nemen 57 tot 81 procent van het zonlicht op en zijn geschikt voor gemiddeld zonlicht.
– Bruine en zeer donkere lenzen en lenzen met spiegeleffect nemen 92 tot 97 procent van het zonlicht op en zijn geschikt voor fel tot extreem licht. - De bril is polariserend zodat hinderlijke schitteringen, zoals de weerkaatsing van de zon op sneeuw, geneutraliseerd worden.
- Vraag na of de glazen behandeld zijn tegen snel beslaan.
- Een wintersportbril heeft bij voorkeur een dubbele lens, dat voorkomt condens in de bril.
Sneeuwblindheid
Een acuut gevolg van blootstelling aan teveel Uv-straling is fotokeratitis (sneeuwblindheid). Dit is een vorm van hoornvliesontsteking waarbij de ogen rood worden en de oogleden opzwellen. De ogen zijn dan als het ware verbrand door de zon. Erg pijnlijk en een flinke domper op het vakantieplezier. Gelukkig verdwijnen deze klachten normaal gesproken na enkele dagen en ontstaat geen permanente schade aan de ogen.
Verhoogd risico op oogziekte
Anders is dat bij een opstapeling van Uv-straling. Wie zijn ogen langdurig niet goed beschermt, verhoogt daarmee het risico op maculadegeneratie (MD) en cataract (staar); twee van de meest voorkomende oogziektes bij ouderen in Nederland. Ook op bewolkte dagen is een ski- of zonnebril met honderd procent Uv-filter nodig.
Ook tijdens bewolkte dagen is een skibril nodig; de helft van de straling dringt door het wolkendek heen. Kinderogen zijn extra kwetsbaar voor Uv, dus voor kinderen is goede oogbescherming extra belangrijk.