Bij een glasvochtloslating raakt het glasachtig lichaam los van het netvlies. Het glasachtig lichaam bevindt zich tussen de ooglens en het netvlies. Het is gevuld met een heldere, geleiachtige vloeistof (glasvocht) en omgeven door een dun vlies (het glasvochtmembraan). Met het ouder worden, verandert geleidelijk de samenstelling van het glasvocht.
Rond het vijftigste-zestigste levensjaar verdicht het glasvocht, neemt het volume af en wordt het vaak wat troebeler. Ook wordt de verbinding met het netvlies zwakker. Hierdoor kan het glasachtig lichaam gedeeltelijk of helemaal loskomen van het netvlies. De ruimte die ontstaat tussen het glasachtig lichaam en het netvlies wordt opgevuld met kamerwater. Een glasvochtloslating ontstaat meestal geleidelijk, maar kan ook acuut ontstaan. Het wordt ook wel achterste glasvochtloslating genoemd.
Risicofactoren glasvochtloslating
- Leeftijd: naarmate de leeftijd vordert, neemt de kans toe. Voor het vijftigste levensjaar komt het nauwelijks voor.
- Een glasvochtloslating in het andere oog: Een studie wijst uit dat 90% van de mensen die deze oogklacht hebben binnen drie jaar ook in het andere oog een glasvochtloslating krijgen.
- Bijziendheid: mensen met een min-bril ontwikkelen 6 tot 10 jaar eerder een glasvochtloslating dan mensen die niet bijziend zijn.
- Trauma: een harde klap op het oog verhoogt de kans op deze oogklacht.
- Staaroperatie: na een staaroperatie is de kans op deze oogklacht iets groter.
Download hier de gratis brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden.
Symptomen
- Glasvochttroebelingen (floaters): dit zijn vuiltjes in het glasvocht die waargenomen worden als stipjes, vlekjes, sliertjes, vliegjes, etc.
- Een waas zien
- Lichtflitsen: dit wordt vaak omschreven als een bliksemflits of het plotseling aan- en uitgaan van een TL-lamp.
Meestal ontstaan de klachten plotseling.
Behandeling
Een glasvochtloslating kan in principe geen kwaad, maar soms ontstaat er tijdens de loslating een scheurtje in het netvlies. Er kan dan vocht achter het netvlies komen, waardoor dit loslaat. Een netvliesloslating moet snel worden behandeld. Daarom is het belangrijk om binnen 24 uur naar de dokter te gaan als er plotseling klachten van vlekjes en flitsen ontstaan of als deze klachten in korte tijd erger worden. De oogarts zal het hele oog onderzoeken om de oorzaak van de vlekjes en flitsen te achterhalen.