Rode geïrriteerde ogen

Hoornvliesbeschadiging

Terug

De meest voorkomende oogbeschadiging is een hoornvliesbeschadiging. Wanneer iets in of tegen het oog komt, kan het hoornvlies beschadigd raken. Het hoornvlies is het doorzichtige heldere voorste deel van het oog, waardoor het licht het oog binnen komt. Dit deel ligt voor de gekleurde iris. Het buitenste deel van het hoornvlies is bedekt door een dun laagje. Dit heet het epitheel. Beschadiging van het epitheel wordt ook wel erosie genoemd.

Oorzaken van hoornvliesbeschadiging

Een beschadiging van het hoornvlies kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan een oogbeschadiging bijvoorbeeld worden veroorzaakt door aanraking met een scherp voorwerp. Voorbeelden hiervan zijn een scherpe nagel, takken of bladeren, de scherpe kant van papier, ijzerdeeltjes, zand in het oog of te hard wrijven in het oog.

Ook door het dragen van contactlenzen kan het hoornvlies beschadigd raken. Er kunnen oogbeschadigingen ontstaan door een infectie, wanneer de contactlenzen niet goed zijn gereinigd. Wanneer de infectie zich ontwikkelt tot zweertjes, kan er een hoornvliesbeschadiging ontstaan. Ook wanneer de lens schuurt, door bijvoorbeeld een klein barstje of scheurtje, loop je risico op oogbeschadigingen. 

Een oogbeschadiging kan ook ontstaan door vuurwerk of bijtende stoffen. Het dragen van een vuurwerkbril of veiligheidsbril kan in veel van deze gevallen hoornvliesbeschadiging voorkomen.

Symptomen van hoornvliesbeschadiging

In de meeste gevallen is de oorzaak van de beschadiging direct duidelijk en ontstaat er een hevige pijn. Deze pijn is het belangrijkste symptoom van hoornvliesbeschadiging. De pijn voelt scherp aan en wordt heviger bij elke keer dat er met de oogleden wordt geknipperd. Daarnaast begint het oog direct te tranen.

Wanneer het letsel pas op een later moment duidelijk wordt zijn de symptomen van oogbeschadiging een lichte pijn en gevoeligheid voor licht. Ook is het ook vaak rood van kleur en kan de pupil kleiner zijn dan die van een gezond oog. 

De symptomen van hoornvliesbeschadiging op een rij:

  • scherpe pijn
  • het oog begint direct te tranen
  • gevoeligheid voor licht (lichtschuw)
  • het gevoel dat er een korreltje of stofje in het oog zit
  • roodheid

Behandeling van hoornvliesbeschadiging

Beschadigingen aan het oog moeten altijd door een arts worden beoordeeld en behandeld. De arts zal onderzoeken of de beschadiging beperkt is tot het hoornvlies en zal eventueel aanwezig vuil uit het oog verwijderen.

Beschadiging aan het hoornvlies wordt behandeld met een antibioticazalf. Hier overheen gaat een oogverband. Hierdoor krijgt het oog rust waardoor het hoornvlies meestal snel geneest. Verdovende druppels worden gegeven voor het onderzoek, maar zijn niet geschikt voor de behandeling. Bij herhaald gebruik werken ze de genezing tegen, omdat ze de groei en het herstel van het epitheelweefsel remmen.

Soms komt het voor dat de beschadiging spontaan terugkomt. Met name beschadigingen door de kras van een nagel of een tak kunnen opnieuw opspelen. Er kan dan gebruik gemaakt worden van een zachte contactlens, die als een soort verband het hoornvlies beschermt om de genezing te verbeteren.

Met een goede behandeling geneest het hoornvlies meestal binnen een week. Het nieuwe epitheel is nog erg kwetsbaar: wrijven in het oog kan genezing tegenhouden, opnieuw pijn veroorzaken en een nieuwe behandeling met oogzalf en/of verband nodig maken.

Complicaties bij hoornvliesbeschadiging

Een mogelijke complicatie bij hoornvliesbeschadiging is bacteriële ingroei. Hierbij kan het hoornvlies ernstig geïnfecteerd raken. Aan de buitenkant is er een witte vlek op het hoornvlies te zien (ook wel ‘ulcus’ genoemd). Het oog produceert daarbij veel afscheiding, zoals gelig slijm en tranen. De infectie kan zo hevig zijn dat het gezichtsvermogen verloren gaat en is daarom erg risicovol.

Andere compilaties van hoornvliesbeschadiging kunnen optreden bij het wrijven in de ogen na de behandeling. Het nieuwe epitheel is nog erg kwetsbaar. Wrijven in het oog kan de genezing tegenhouden, opnieuw pijn veroorzaken en een nieuwe behandeling nodig maken.

Hoornvliesbeschadiging voorkomen

De bouw van ons gezicht en de oogkassen is zo dat het oog goed wordt beschermd tegen oogbeschadigingen. De oogbol ligt in een holte die rondom door harde botten wordt beschermd. De oogleden kunnen zich snel sluiten om te voorkomen dat vreemde voorwerpen het oog bereiken en eventueel beschadigen. Tot slot kan het oog zelf een lichte stoot verdragen zonder beschadigd te raken.

Om het risico op letsel te verkleinen zijn er ook een aantal voorzorgmaatregelen die je zelf kunt nemen om oogbeschadiging te voorkomen:

 

  • Draag altijd een veiligheidsbril bij het werken met metaal of bijtende stoffen
  • Gebruik bij lassen een goede lasbril
  • Zorg voor goede hygiëne bij het dragen van contactlenzen
  • Draag een goede zonnebril ter bescherming tegen UV-straling
  • Draag bij het afsteken van (of kijken naar) vuurwerk altijd een vuurwerkbril