Vrouw bekijkt wenskaart met loepje

Strontje in het oog (hordeolum)

Terug

Wat is een hordeolum?

Een hordeolum is een abces in een kliertje van het boven- of onderooglid. Het abces ontstaat acuut en wordt meestal veroorzaakt door een bacterie. In 90% van de gevallen is dat de stafylokok. Een hordeolum wordt ook wel ‘strontje in het oog’ of ‘stiegje’ genoemd.

Bij een hordeolum wordt het ooglid rood en dik. Het is vaak erg pijnlijk. Soms zit er op de zwelling een geel puskopje.

Soorten hordeolum

Een hordoleum kan aan de buitenkant en aan de binnenkant van het ooglid voorkomen. Daarom kan onderscheid gemaakt worden in een aantal soorten:

Hordeolum externum
Zit het strontje aan de buitenkant van het ooglid, dan wordt dat een hordeolum externum genoemd.

Hordeolum internum
Een zwelling aan de binnenkant van het ooglid heet een hordeolum internum.

Chalazion
Een hordeolum wordt soms ook wel verward met een chalazion (ook wel gerstekorrel genoemd). Een chalazion is een zwelling in een talgklier net boven of onder de rand van het ooglid. De zwelling ontstaat doordat de afvoer van de talgklier verstopt is. Een chalazion doet geen pijn. Het voelt als een bobbeltje in het ooglid. Meestal verdwijnt de chalazion vanzelf. Dit duurt doorgaans een paar weken. Gebeurt dit niet, dan kan de zwelling verwijderd worden via een klein sneetje. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving.

Oorzaak hordeolum

Een hordeolum wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking van de ooglidrand. Ook wel blepharitis genoemd. Een strontje ontstaat meestal bij een lage weerstand.

Is een strontje in het oog besmettelijk?

Een hordoleum is besmettelijk. Het is dus belangrijk om de handen te wassen als je het strontje hebt aangeraakt.

Behandeling van strontje in het oog

Meestal is de behandeling van een hordeolum niet nodig. Vaak verdwijnen ze vanzelf. In de meeste gevallen doordat het puskopje vanzelf opengaat, zodat de pus eruit kan. De pijn verdwijnt dan onmiddellijk. De genezing van het strontje kan wat versneld worden door een paar keer per dag een warm kompres op het oog te leggen voor ongeveer tien minuten. Dit bevordert de “rijping” van het strontje. Probeer nooit zelf het strontje met de vingers uit te drukken.

Vaak zal een hordeolum behandeld worden met antibiotica-oogdruppels. Daarmee kan een infectie van het oog voorkomen worden. Is het strontje heel groot, dan worden er soms ook antibioticatabletten voor geschreven.

Ook kan de arts onder plaatselijke verdoving een klein sneetje in de hordeolum maken, zodat de pus weg kan. Dit gebeurt als de hordeolum niet vanzelf opengaat

Als het strontje in het oog niet weg gaat

Een strontje gaat meestal binnen een paar weken vanzelf weg. Duurt het langer en is een strontje heel hardnekkig? Ga dan naar de huisarts. Die kan vertellen wat je het beste kunt doen, zodat het strontje in het oog snel verdwijnt.