Strontje in het oog (Hordeolum)

Wat is een hordeolum?

Een hordeolum is een ontsteking van een zweetklier of talgklier in het boven- of onderooglid. Er ontstaat een rood bultje dat flink pijn kan doen. Dat kan aan de binnenkant en de buitenkant van uw ooglid zijn. Soms zit er op het bultje een geel puskopje.

Een hordeolum wordt meestal veroorzaakt door een bacterie. In 90% van de gevallen is dat de stafylokok. Een hordeolum wordt ook wel ‘strontje in het oog’ of ‘stiegje’ genoemd.

Soorten hordeolum

Een hordoleum kan aan de buitenkant en aan de binnenkant van uw ooglid voorkomen. Als het strontje aan de buitenkant van uw ooglid zit, heet het een hordeolum externum. Zit de zwelling aan de binnenkant van uw ooglid, dan wordt het een hordeolum internum genoemd.

Chalazion

Een hordeolum wordt soms ook wel verward met een chalazion (hagelkorreltje). Een chalazion is een zwelling in een talgklier net boven of onder de rand van het ooglid. De zwelling ontstaat doordat de afvoer van de talgklier verstopt is. Een chalazion doet geen pijn. Het voelt als een bobbeltje in het ooglid. Meestal verdwijnt de chalazion na een paar weken vanzelf. Gebeurt dit niet, dan kan de oogarts de zwelling verwijderen via een klein sneetje. Hiervoor wordt u plaatselijk verdoofd.

Oorzaak hordeolum

Een hordeolum ontstaat door een ontsteking. In het ooglid zitten zweetkliertjes en talgkliertjes. De uitgang van zo’n kliertje kan verstopt raken. Bacteriën kunnen dan in het kliertje een ontsteking veroorzaken. Een ontsteking van het ooglid heet ook wel blepharitis. Een strontje ontstaat meestal bij een lage weerstand.

Voorkant van de brochure Tips voor gezonde ogen

Download hier de gratis brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden.

Ontvang de brochure GRATIS

Is een strontje in het oog besmettelijk?

Een hordoleum is besmettelijk. Raak het strontje daarom niet aan. Doet u dat per ongeluk wel? Was dan goed uw handen.

Behandeling van strontje in het oog

Meestal is de behandeling van een hordeolum niet nodig. Vaak verdwijnen ze binnen twee weken vanzelf. In de meeste gevallen doordat het puskopje opengaat. De pus loopt er dan uit en de pijn verdwijnt onmiddellijk.

Dit kunt u zelf doen als u een hordeolum heeft:

  • Warm kompres > U kunt de genezing van het strontje wat versnellen door een paar keer per dag een warm, nat washandje op uw oog te leggen. Doe dit iedere keer tien tot vijftien minuten. Koelt het washandje af, doe deze dan weer even onder de warme kraan. Door de warmte wordt uw huid wat zachter. Het strontje kan dan iets makkelijker openbreken. Probeer nooit zelf het strontje met uw vingers uit te drukken. Daarmee kunt u de bacteriën verspreiden en maakt u de ontsteking juist erger.
  • Contactlenzen > Draagt u contactlenzen? Laat die dan uit tot het strontje helemaal genezen is. Draagt u harde lenzen? Maak die extra goed schoon voordat u ze weer in doet. En gebruik nieuwe lenzenvloeistof en een nieuw bewaardoosje.
    Draagt u zachte lenzen? Doe een nieuw setje lenzen in, gebruik nieuwe lenzenvloeistof en een nieuw bewaardoosje. In uw oude lenzen, vloeistof en bewaardoosje kunnen namelijk bacteriën zitten. Als u die weer gebruikt, kan er weer een nieuwe infectie ontstaan.

Gaat het hordeolum maar niet over en heeft u veel pijn? Ga dan naar uw huisarts. Deze kan het hordeolum behandelen door:

  • Het met een prikje open te maken.
  • Zit het strontje er al langer dan twee weken, is er geen verbetering zichtbaar en heeft u veel pijn? Dan kan uw huisarts ook oogdruppels of een oogzalf met chlooramfenicol voorschrijven. Dit medicijn gebruikt u tot het strontje weg is. U mag het niet langer dan twee weken gebruiken.
Iris

Loopt u risico op hordeolum of een andere oogaandoening?

Start nu de gratis Oogtest en zie wat uw risico op een oogziekte is.

Start de Oogtest

Dit is wat een persoon ziet met