fbpx

Behandeling en leefstijl bij LMD

Behandeling leeftijdsgebonden maculadegeneratie nabij

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid in de westerse wereld. In het begin merkt u misschien nog niets, we noemen dit vroege of intermediaire LMD. Late LMD kan echter wel veel klachten geven en komt in twee vormen voor: droge (geografische atrofie) en natte LMD. Beide vormen kunnen het centrale zicht aantasten.

Voor de natte vorm van LMD bestaat al een behandeling. Voor de droge vorm is behandeling nabij, en dat is goed nieuws! Het aantal mensen met LMD zal ook in Nederland toenemen, dus deze ontwikkelingen zijn zeer welkom.

Nieuwe medicijnen

Recent zijn in de VS voor het eerst twee medicijnen goedgekeurd voor droge LMD: Pegcetacoplan en Avacincaptad Pegol. Deze medicijnen betekenen een grote stap vooruit in de behandeling van droge leeftijdsgebonden maculadegeneratie (geografische atrofie). De Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) bekijkt nu of deze medicijnen ook in Europa beschikbaar komen.

Hoe werkt de behandeling?

Het complementsysteem, onderdeel van ons afweersysteem, is vaak te actief bij mensen met LMD. De nieuwe medicijnen remmen dit systeem en helpen zo ontstekingen en celdood in de macula te verminderen. Hierdoor kan de achteruitgang van het zicht worden vertraagd. Deze medicijnen worden via injecties in het oog toegediend.

Niet alleen maar goed nieuws

Er zijn nog enkele vragen die onderzoekers willen beantwoorden:

  • Bij wie is het complementsysteem overactief?
  • Wie reageert goed op de behandeling?

Er zijn ook risico’s verbonden aan deze medicijnen, zoals ooginfecties en een verhoogde kans op natte LMD. Bovendien zijn de middelen getest bij patiënten met vergevorderde droge LMD. Het zou ideaal zijn om de behandeling vroeger te starten, voordat er ernstige schade aan het zicht is. Er is dus nog meer onderzoek nodig om te bepalen wie echt baat heeft bij deze nieuwe medicijnen.

Leefstijl en het verloop van LMD

Het Oogfonds hoopt dat de nieuwe behandelingen snel in Nederland beschikbaar komen. Ondertussen kunt u zelf ook iets doen! Een gezonde leefstijl kan een positief effect hebben op het verloop van de oogziekte:

  • Eet veel groenten en fruit: Vooral groene bladgroenten zitten vol antioxidanten (luteïne en zeaxanthine) die goed zijn voor uw ogen.
  • Eet vette vis: Twee keer per week vette vis zoals zalm, haring, makreel of sardines werkt beschermend.
  • Stop met roken: roken heeft een negatief effect op uw ooggezondheid.

Groenten en fruit rijk aan luteïne en zeaxanthine:

Rauwe spinazie, broccoli, boerenkool, tuinbonen, bladsla, rauwe worteltjes, spruiten, tomaten, maïs, paprika, sinaasappelen en mango.

Dagelijks voedingssupplementen volgens de AREDS2-formule en omega-3 visolie capsules kunnen ook helpen om de achteruitgang van het zicht te vertragen.

Leefstijl en het risico op LMD

Leefstijl is ook van invloed op het wel of niet ontwikkelen van LMD. Bent u vijftigplusser en komt LMD in de familie voor? Zorg voor voldoende beweging en een gezonde voeding, zoals hierboven omschreven. Onderzoek toont aan dat het risico op late LMD met de helft afneemt als u gezond eet en niet rookt.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over maculadegeneratie? Klik dan hier.

Het belangrijke werk van het Oogfonds

Het aantal mensen met oogproblemen stijgt. Het Oogfonds is de grootste private financier van wetenschappelijk oogonderzoek naar diagnose, preventie en behandeling van oogaandoeningen. Zij geven ook voorlichting over oogziekten, met als doel een goede ooggezondheid voor iedereen. Het Oogfonds wil oogziektes zoals maculadegeneratie in de toekomst voorkomen en investeert daarom in veelbelovend wetenschappelijk onderzoek.

Dit is wat een persoon ziet met