Bindvliesontsteking

Wat is bindvliesontsteking?

Bij een bindvliesontsteking (conjunctivitis) is het slijmvlies ontstoken dat de binnenkant van uw oogleden en de buitenkant van uw oogbol bedekt. Het is een veel voorkomende oogklacht. Het is erg besmettelijk en gaat meestal vanzelf over.

Klachten

Een bindvliesontsteking geeft veel klachten. Uw oog:

  • Is rood. In het bindvlies lopen veel bloedvaatjes. Is uw bindvlies ontstoken, dan zwellen deze bloedvaatjes op en worden zichtbaar. Het is dan ook de meest voorkomende oorzaak van een rood oog.
  • Is gezwollen
  • Doet pijn
  • Is branderig
  • Jeukt
  • Traant
  • Voelt alsof er iets in zit.
  • Produceert waterige, slijmerige of vieze, etterige afscheiding

U heeft dit vaak aan beide ogen tegelijk. Daarnaast kunnen ook andere delen van uw oog ontstoken raken. Het is belangrijk om dan snel naar de huisarts te gaan.

Oorzaken

U kunt een bindvliesontsteking krijgen door een vuiltje dat in uw oog komt, droge ogen of een allergie. Maar meestal ontstaat het door een virus of een bacterie.

Soorten

Bacteriële bindvliesontsteking

Een bacteriële bindvliesontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie. Acute bacteriële bindvliesontsteking (conjunctivitis) komt het vaakst voor en geneest in de meeste gevallen vanzelf. Andere bacteriële oogontstekingen moeten wel altijd behandeld worden. Zo zijn er enkele bacteriën, behorend tot de geslachtsziekten, die in het oog ontstekingen kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn de bacteriën Chlamydia trachomatis en de Gonococ.

Virale bindvliesontsteking

Een virale bindvliesontsteking is een ontsteking veroorzaakt door een virus. Er zijn verschillende virussen die dit kunnen veroorzaken:

  • Adenovirus > Dit is een verkoudheidsvirus dat gemakkelijk op uw ogen slaat.
  • Herpes simplex (koortsblaasjes) en herpes zoster (gordelroos) > Een infectie met het herpesvirus kan niet alleen ontstekingen veroorzaken in het bindvlies, maar ook in het hoornvlies (keratitis) en de harde oogrok (episcleritis of scleritis). Ook kan het herpesvirus een ontsteking veroorzaken in het binnenste van uw oog (uveïtis). Een oogontsteking met het herpesvirus kan vervelende complicaties geven.
Voorkant van de brochure Tips voor gezonde ogen

Download hier de gratis brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden.

 

Vraag direct aan

Behandelingen

Of deze oogziekte behandeld kan en moet worden, hangt af van de oorzaak en de klachten.

Behandeling virale bindvliesontsteking

Een virale bindvliesontsteking kan niet behandeld worden met antibiotica. Soms worden ontstekingsremmende druppels gegeven. Deze verlichten de klachten.

Behandeling bacteriële bindvliesontsteking

Een groot deel van de bacteriële bindvliesinfecties gaat vanzelf over. De klachten duren dan meestal een dag of vijf. Om de genezing te versnellen en de klachten te verminderen, wordt soms een antibioticum gegeven in de vorm van oogdruppels of een oogzalf.

Soms schrijft de oogarts een zwaardere antibioticakuur voor. Bijvoorbeeld als u een heel ernstige onsteking heeft. Of als bepaalde bacteriën de bindvliesontsteking veroorzaken, zoals Chlamydia trachomatis en de Gonococ.

Zelf behandelen

Er zijn meerdere dingen die u kunt doen om een bindvliesontsteking te behandelen en te voorkomen:

  • Haal slijm en pus regelmatig weg met een schoon wattenstaafje of wattenschijfje met kraanwater. U hoeft het water niet te koken. U kunt ook een schoon nat washandje gebruiken. Strijk van de buitenste naar de binnenste ooghoek (richting de neus).
  • Draag een zonnebril, vooral bij veel licht. Dat voorkomt dat u uw ogen dicht gaat knijpen.
  • Gebruik bij een bindvliesontsteking liever geen oogmake-up. Dit kan de genezing vertragen.
  • Draagt u contactlenzen? Doe die dan uit totdat de ontsteking helemaal over is. Let op het volgende als u weer lenzen mag gaan dragen: Heeft u zachte lenzen, pak een nieuw paar. Heeft u harde lenzen, maak ze extra goed schoon voordat u ze weer gaat dragen. Gebruik ook een nieuwe fles lenzenvloeistof en een nieuw bewaardoosje voor uw lenzen.
  • Voorkom besmetting. Woont u met iemand in huis die een bindvliesontsteking heeft? Gebruik dan niet dezelfde handdoek en was uw handen nadat er contact is geweest. Heeft u zelf een bindvliesontsteking? Gebruik elke dag een nieuwe handdoek. Heeft u een koortslip? Was regelmatig uw handen en wrijf niet in uw ogen. Dit geldt ook als u verkouden bent. Door geregeld uw handen te wassen en niet in uw ogen te wrijven, voorkomt u dat het herpesvirus of verkoudheidsvirus in uw ogen terechtkomt.
Iris

Loopt u risico op bindvliesontsteking of een andere oogaandoening?

Start nu de gratis Oogtest en zie wat uw risico op een oogziekte is.

Start de Oogtest

Dit is wat een persoon ziet met