Wat zijn vlekken en flitsen?
Als u vlekjes in of voor uw oog/ogen ziet bewegen, is dat vaak het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Glasvocht is een gelei die de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Het plotseling zien van vlekjes kan samengaan met het zien van lichtflitsen. Als u lichtflitsen ziet, zijn ze meestal wit of helderblauw. Het lijkt op het knipperen van een lamp of een soort bliksem. De combinatie van vlekken en flitsen komt meestal doordat het glasvocht vrij plotseling krimpt. Dit wordt ook wel glasvochtloslating genoemd. Glasvochtloslating is een proces dat bij het ouder worden hoort. Meestal is het onschuldig, maar soms is het het begin van een netvliesprobleem.
Oorzaak van het zien van vlekken
De meest voorkomende oorzaak van het zien van vlekjes is ouderdom. Met het ouder worden, ontstaan er klontjes in het glasvocht. Die klontjes ziet u als zwevende, zwarte vlekjes. Ze kunnen allerlei vormen hebben: puntjes, cirkels, draden, slierten, spinnenwebjes. Soms geven de vlekjes een beetje licht. De vlekjes door glasvochttroebeling worden ook wel ‘mouches volantes’ genoemd. Dit is Frans voor ‘vliegende vliegjes’.
Hoewel de vlekjes hinderlijk kunnen zijn, zijn ze meestal onschuldig.
Oorzaken van het zien van flitsen
Het zien van lichtflitsen kan verschillende oorzaken hebben:
- Glasvochtloslating > U ziet dan met één oog lichtflitsen en zwarte, zwevende vlekjes.
- Scheur in het netvlies > Wanneer het glasvocht krimpt en zich lostrekt van het netvlies, kan er een scheurtje in het netvlies ontstaan. U ziet dan met één oog lichtflitsen. Vaak is dat steeds in dezelfde hoek. U heeft meer kans op een netvliesscheur als u erg bijziend bent, een staaroperatie heeft gehad en als er netvliesproblemen voorkomen in uw familie. Een scheurtje in het netvlies kan het begin zijn van een netvliesloslating. Dit is een ernstige aandoening die snel moet worden behandeld.
- Glasvochtbloeding > Dit kan optreden als er een scheurtje in het netvlies ontstaat. Glasvochtbloedingen komen ook voor bij diabetes.
- Migraine > U ziet een lichte vlek die groter wordt, met kleuren en lichtflitsen of flikkeringen (zoals schitteringen op het water). U ziet dit met beide ogen. De vlek is meestal binnen een half uur weer weg.
- Epilepsie > Bij bepaalde aanvallen zien mensen lichtflitsen, zwarte vlekken of kleuren.
- Uveïtis > een ontsteking in het oog.
Onderzoek bij het zien van vlekken en flitsen
De kans op netvliesproblemen is niet heel groot. Maar als u vlekjes en flitsen ziet, neem dan wel contact op met uw huisarts. Heeft u plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen? Neem dan binnen 24 uur contact op met uw huisarts. Het is belangrijk dat uw ogen dan snel worden onderzocht.
De huisarts onderzoekt of u met spoed naar de oogarts moet of niet. Is een deel van uw beeld weg en verdwijnen de lichtflitsen niet binnen een uur? Dan heeft u waarschijnlijk een scheur in het netvlies. U moet dan snel naar de oogarts. Ziet u goed en verdwijnen de lichtflitsen binnen enkele minuten? Dan moet u wel naar de oogarts, maar is er geen spoed.
Behandeling bij het zien van vlekken en flitsen
Er zijn meerdere oorzaken voor het zien van vlekken en flitsen. Het ligt aan de oorzaak welke behandeling u nodig heeft.
- Heeft u een glasvochtloslating zonder afwijkingen in het netvlies, dan hoeft u niet behandeld te worden.
- Bij een scheurtje in het netvlies is meestal een laserbehandeling nodig om netvliesloslating te voorkomen.
- Bij een oogontsteking (uveïtis) krijgt u meestal oogdruppels.
- Heeft u een glasvochtbloeding door diabetes, dan is vaak een laserbehandeling van het netvlies nodig.
Verloop van de klachten
Glasvochttroebelingen worden op den duur vaak wat kleiner. Sommige troebelingen kunnen van plaats veranderen of zelfs verdwijnen. U kunt ook gewend raken aan de vlekjes. Lichtflitsen verdwijnen meestal weer vanzelf.
Vlekjes en lichtflitsen zien, kan heel onschuldig zijn, maar kan ook komen door een netvliesloslating.