Wazig zien komt veel voor. Bij wazig zien is het zicht doffer en zijn de contrasten vager. Het kan geleidelijk of plotseling ontstaan en tijdelijk of blijvend zijn. Dit ligt aan de oorzaak van het wazig zien. Wazig zien kan aan beide ogen tegelijk voorkomen, maar wazig zien met één oog is ook mogelijk.
Oorzaken van wazig zien
Er zijn veel verschillende oorzaken voor wazig zien. We noemen hier een paar belangrijke.
De meest voorkomende oorzaken van wazig zien, zijn verziendheid en bijziendheid. Het wazig zien ontstaat dan geleidelijk. Bij verziendheid is het zicht op afstand goed, maar dichtbij niet. Het wazig zien op korte afstand kan gecorrigeerd worden met een plus-bril of plus-contactlenzen. Bij bijziendheid is het zicht dichtbij goed, maar op afstand wazig. Een min-bril of min-contactlenzen kan het zien op afstand verbeteren. Bij onbehandelde verziendheid en bijziendheid kunnen ook klachten als hoofdpijn en duizeligheid optreden. Dit kan ook gebeuren als brillen of contactlenzen niet de juiste sterkte hebben.
Een andere belangrijke oorzaak van wazig zien is staar (cataract). Bij staar vertroebelt de ooglens. Hierdoor kan het licht het netvlies niet meer goed bereiken en wordt het zicht wazig. Staar ontstaat meestal na het vijfenvijftigste levensjaar en komt veel voor. Het kan aan één oog ontstaan maar ook aan beide. De enige behandeling is een operatie, waarbij de troebele lens wordt vervangen door een heldere kunstlens.
Plotseling wazig zien kan ontstaan door een netvliesloslating, een bloeding in het glasvocht of een afsluiting van een oogader of een oogslagader. Bij bijvoorbeeld een inwendige oogontsteking (uveïtis) ontstaat het wazig zien langzamer. Dit gaat dan samen met allerlei andere klachten als pijn, roodheid en lichtgevoeligheid.