Wat is een ooglidontsteking?
Bij een ooglidontsteking zijn de haarzakjes en talgkliertjes in uw ooglidrand ontstoken. Dit kan plotseling ontstaan en weer overgaan. Het kan ook chronisch worden. De ooglidontsteking komt dan steeds terug. Een ander woord voor ooglidontsteking is blefaritis. Blefaritis komt vaak voor.
Oorzaak ooglidontsteking
De bacterie staphylococcus aureus is bijna altijd de veroorzaker van een ooglidontsteking. Iedereen heeft deze bacterie op de huid zitten, maar soms dringt de bacterie in de huid waar de oogharen (wimpers) uit het ooglid komen. De bacterie maakt stoffen aan die het oog irriteren.
Ooglidontstekingen komen voor op elke leeftijd. Bij mensen van middelbare leeftijd met huidaandoeningen, zoals eczeem, acne en rosacea komt het vaker voor. Ook mensen met droge ogen hebben vaker last van blefaritis.
Symptomen van ooglidontsteking
De symptomen van blefaritis verschillen. Deze klachten kunt u hebben:
- De randen van uw oogleden zijn rood en gezwollen.
- Tussen of rondom de wimpers zitten schilfertjes en korstjes.
- U heeft last van droge, branderige, jeukende of geïrriteerde ogen.
- Soms vallen wimpers uit.
Mensen met een ooglidontsteking lijken wat vaker dan gemiddeld last te hebben van een strontje in het oog, ook wel hordoleum genoemd. Een hordeolum is een abces in een kliertje in het bovenste of onderste ooglid. Het abces ontstaat acuut. Net als bij blefaritus is de bacetrie staphylococcus aureus vaak de veroorzaker van een hordeolum.
Bij een hordoleum is het ooglid dik en rood. Het is vaak erg pijnlijk. Soms zit er op de zwelling een geel puskopje.
Download hier de gratis brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden.
Is een ooglidontsteking besmettelijk?
Een ooglidontsteking is niet besmettelijk. Ook veroorzaakt het in principe geen schade aan het gezichtsvermogen.
Behandeling ooglidontsteking
De behandeling van blefaritis bestaat voornamelijk uit het zorgvuldig schoonmaken en schoonhouden van de oogleden. Houd twee tot vier keer per dag zo’n 10 minuten lang een schoon, vochtig, warm washandje of oogkompres op uw oogleden. Door de warmte neemt de bloedcirculatie in uw ooglid toe en gaan de poriën van de geïnfecteerde klieren open. Daarnaast worden de korstjes en schilfertjes tussen uw wimpers zachter, waardoor u ze makkelijk kunt verwijderen. Dit doet u door het washandje of de kompres voorzichtig over de bovenste en onderste ooglidranden te wrijven. De oogleden kunnen bij deze behandeling ook zachtjes gemasseerd/gepoetst worden.
U kunt uw ooglid ook schoonmaken met een speciale reinigingslotion of ooglidreinigingsgel verdund in een glas warm water. Ook zijn er speciale doekjes bij de apotheek verkrijgbaar om te gebruiken bij de behandeling van blefaritis.
Gaat de blefaritis maar niet over? Ga dan naar een optometrist om een behandeling te starten of oogdruppels toe te dienen.
Behandeling chronische blefaritis
Chronische blefaritis komt vrij vaak voor. Bij chronische blefaritis is de behandeling lastig. Het kan wel 6 tot 8 weken duren, voordat de klachten verdwijnen en zelfs dan kunnen de symptomen weer terugkeren. Daarom is continue behandeling noodzakelijk. Als uw ooglidranden ontstoken zijn, kunt u beter geen make-up gebruiken.