Oog close-up

Netvliesoperatie

Terug

Wat is een netvliesoperatie?

Een netvliesoperatie is de enige behandeling voor netvliesloslating. Het is belangrijk dat een netvliesloslating meteen wordt behandeld. Niet behandelen leidt tot slechtziendheid of zelfs blindheid van het betreffende oog. Er zijn drie verschillende netvliesoperaties mogelijk: cerclage/plombe, vitrectomie en pneumatische retinopexie. De oogarts bepaalt welke netvliesoperatie gekozen wordt.

Netvliesoperatie: cerclage/plombe

Cerclage/plombe is een uitwendige netvliesoperatie. Deze operatie wordt vaak gedaan, met name bij mensen die nog hun eigen ooglens hebben. Bij deze operatie brengt de oogarts rondom het oog een siliconenbandje (cerclage) aan. Het bandje wordt iets aangetrokken, waardoor het netvlies wat insnoert. Hierdoor trekt het glasvocht niet meer zo aan het netvlies en kan het netvlies weer op de onderliggende laag terechtkomen.

Op de plek van het netvliesscheurtje wordt onder het cerclage bandje een extra stukje siliconen (plombe) geplaatst. De plombe drukt het scheurtje van buitenaf dicht. Soms wordt na het plaatsen van de cerclage een gaatje in de oogbol geprikt, waardoor het vocht onder het netvlies verwijderd kan worden. Ook dan valt het netvlies weer terug op de goede plaats.

Om de druk in het oog daarna weer goed te krijgen en om van binnenuit het scheurtje dicht te drukken, wordt meestal een lucht- of gasmengsel in de oogbol gespoten. Het netvliesscheurtje wordt vaak vastgezet door middel van bevriezing. Soms wordt het netvlies pas enkele weken na de operatie met behulp van lasertechniek extra vastgezet.

Netvliesoperatie: vitrectomie

Vitrectomie is de meest voorkomende operatie bij een netvliesloslating. Bij deze inwendige netvliesoperatie wordt eerst het glasvocht zo veel mogelijk verwijderd. Daarna kan het netvlies op zijn plaats worden gedrukt met een speciale vloeistof.

Het netvlies kan dan worden gelaserd om het goed te laten vastgroeien aan de onderlaag. De speciale vloeistof wordt vervolgens weer verwijderd en vervangen door lucht, gas of olie. Hierdoor wordt het netvlies de eerste tijd op zijn plek gedrukt, totdat het zich goed heeft vastgehecht aan de onderlaag.

Lucht of gas verdwijnt vanzelf uit het oog, olie moet na enkele maanden operatief uit het oog worden verwijderd. Soms wordt een vitrectomie gecombineerd met het aanbrengen van een bandje (cerclage) rond het oog.

Netvliesoperatie: pneumatische retinopexie

Bij deze pneumatische retinopexie wordt er een gasbelletje in de glasvochtruimte in het oog gespoten. Het gasbelletje sluit de netvliesscheur van binnenuit af, waarna de scheur wordt vastgezet met behulp van laserstralen of een koude behandeling. Deze netvliesoperatie wordt niet vaak gedaan.

Herstel na een netvliesoperatie

Het herstel na een netvliesoperatie duurt even. Het zicht kan tot 6 maanden na de operatie verbeteren. De eerste tijd kan het oog nog gezwollen, rood en gevoelig zijn. Fel licht is onprettig en het zicht is wazig.

Nazorg na een netvliesoperatie

Na een netvliesoperatie is iemand weer snel op de been. Als er bij de operatie lucht of gas gebruikt is, moet de eerste dagen na de operatie het hoofd hoog gehouden worden, ook ’s nachts. Dit is onprettig, maar belangrijk voor een goed herstel. Ook schrijft de oogarts oogdruppels voor waarmee ontstekingen worden voorkomen.

Ervaringen na een operatie van een netvliesloslating

De ervaringen met een netvliesoperatie zijn overwegend positief. In ongeveer 90% van de gevallen lukt het om de scheur te dichten en het netvlies op zijn plaats te houden. Het herstel van het zicht na een netvliesoperatie is bijna altijd goed.

Alleen als bij de netvliesloslating ook de gele vlek (macula) losgelegen heeft, ontstaat blijvende gezichtsschade. Hoe ernstig deze schade is hangt af van verschillende factoren, zoals hoe lang de netvliesloslating heeft geduurd, de leeftijd van de patiënt en de gezichtsscherpte voor de netvliesoperatie.

Autorijden na een netvliesoperatie

Na een netvliesoperatie kunt u niet zelf autorijden. Zorg er altijd voor dat iemand u na de operatie thuisbrengt. Dit geldt ook voor de controle-afspraken bij de oogarts. Tijdens deze nacontroles wordt het oog gedruppeld met oogdruppels die de pupil verwijden. Hierdoor vermindert het zicht tijdelijk en is autorijden gevaarlijk.