Oog close-up

Behandeling van een oogontsteking

Terug

Allereerst is het goed om te weten dat een oogontsteking vaak vanzelf overgaat. Is dit niet zo, of gaat de genezing traag, dan is een bacteriële oogontsteking goed te behandelen met antibiotica.

Meestal is dit in de vorm van druppels, een zalf of een gel. Na het aanbrengen van de medicijnen moeten de handen goed gewassen worden om besmetting te voorkomen. Voor de behandeling van bacteriële oogontstekingen veroorzaakt door de gonococ, chlamydia of meningococ is andere antibiotica nodig.

Is een oogontsteking veroorzaakt door een virus, dan heeft antibiotica geen effect. In principe gaat de ontsteking vanzelf over, al kan dat wel een tijdje duren. Soms worden ontstekingsremmende medicijnen in het oog gedruppeld.

Als het herpesvirus (herpes simplex of herpes zoster) een ooginfectie veroorzaakt, dan wordt meestal wel een behandeling gestart. Het is namelijk belangrijk dat dit virus zich niet vermeerdert. Een behandeling kan bestaan uit antivirale oogzalf. Komt de infectie vaak terug, dan kan de oogarts antivirale tabletten voorschrijven.

Bij een oogontsteking veroorzaakt door irritatie of droge ogen, kunnen kunsttranen verlichting geven. Er zijn vele soorten druppels, zalven en gels verkrijgbaar die de verschijnselen van droge ogen helpen verzachten.

De behandeling van een oogontsteking veroorzaakt door een allergie, gebeurt met speciale druppels die tegen de allergie in het oog gericht zijn.

Kan je een oogontsteking zelf behandelen?

Veel oogontstekingen zijn besmettelijk. Het belangrijkste is dan ook besmetting te voorkomen. Gebruik niet de handdoek van iemand met een oogontsteking en was je handen nadat er contact is geweest. Doe dit ook bij een verkoudheid om te voorkomen dat het verkoudheidsvirus in de ogen terechtkomt. En in het geval van een koortslip, voorkom besmetting van de ogen door regelmatig de handen te wassen en op te passen met wrijven in de ogen.

Draag je contactlenzen, doe die dan uit totdat de ontsteking helemaal over is. Gebruik ook geen make-up. Dit kan de genezing belemmeren.

Benieuwd naar hoe je een oogontsteking zelf kunt behandelen? Download onze gratis folder met info, tips en meer weetjes over hoe je een oogontsteking behandelt en voorkomt. Klik hieronder.

Deze folder is tot stand gekomen door jarenlange ervaring en wetenschappelijk onderzoek door experts.