Behandeling van een oogontsteking

Het is goed om te weten dat een oogontsteking meestal vanzelf overgaat. Is dit niet zo, of gaat de genezing traag, dan onderzoekt de huisarts of oogarts uw oog. Soms wordt er dan ook een kweekje gemaakt. De arts wrijft dan zacht met een wattenstokje langs het slijmvlies van uw oog. Het slijm/vocht op het wattenstaafje wordt in het laboratorium onderzocht.

Behandeling bacteriële oogontsteking

Is een bacterie de oorzaak van uw oogontsteking, dan kan die gericht worden bestreden met antibiotica. Meestal is dit in de vorm van druppels, een zalf of een gel. Na het aanbrengen van de medicijnen moet u uw handen goed gewassen. Anders kunt u uzelf opnieuw besmetten. Is de oogontsteking veroorzaakt door de gonococ, chlamydia of meningococ dan is gerichte antibiotica nodig.

Behandeling virale oogontsteking

Wordt uw oogontsteking veroorzaakt door een virus, dan heeft antibiotica geen effect. In principe gaat de ontsteking vanzelf over. Dat kan wel een tijdje duren. Soms worden ontstekingsremmende medicijnen in het oog gedruppeld.

Als het herpesvirus (herpes simplex of herpes zoster) een ooginfectie veroorzaakt, dan wordt meestal wel een behandeling gestart. Het is namelijk belangrijk dat dit virus zich niet vermeerdert. Een behandeling kan bestaan uit antivirale oogzalf. Komt de infectie vaak terug, dan kan de oogarts antivirale tabletten voorschrijven.

Behandeling oogontsteking veroorzaakt door irritatie of droge ogen

Bij een oogontsteking veroorzaakt door irritatie of droge ogen, kunnen kunsttranen verlichting geven. Er zijn veel soorten druppels, zalven en gels verkrijgbaar die de verschijnselen van droge ogen helpen verzachten.

Behandeling oogontsteking veroorzaakt door een allergie. De behandeling van een oogontsteking veroorzaakt door een allergie, gebeurt met speciale druppels die tegen de allergie in het oog gericht zijn.

Oogontsteking Brochure

Meer weten over oogontstekingen?
Vraag dan nu de gratis brochure aan.

Vraag direct aan

Een oogontsteking zelf behandelen

Er zijn meerdere dingen die u kunt doen om een oogontsteking te behandelen en te voorkomen:

  • Haal slijm en pus regelmatig weg met een schoon wattenstaafje of wattenschijfje met kraanwater. U hoeft het water niet te koken. U kunt ook een schoon, nat washandje gebruiken. Strijk van de buitenste naar de binnenste ooghoek (richting de neus).
  • Draag een zonnebril, vooral bij veel licht. Dat voorkomt dat u uw ogen dicht gaat knijpen.
  • Gebruik bij een oogontsteking liever geen oogmake-up. Dit kan de genezing vertragen.
  • Draagt u contactlenzen? Doe die dan uit totdat de ontsteking helemaal over is. Let op het volgende als u weer lenzen mag gaan dragen: Heeft u zachte lenzen, pak een nieuw paar. Heeft u harde lenzen, maak ze extra goed schoon voordat u ze weer gaat dragen. Gebruik ook een nieuwe fles lenzenvloeistof en een nieuw bewaardoosje voor uw lenzen.
  • Voorkom besmetting. Woont u met iemand in huis die een oogontsteking heeft? Gebruik dan niet dezelfde handdoek en was uw handen nadat er contact is geweest. Heeft u zelf een oogontsteking? Gebruik elke dag een nieuwe handdoek. Heeft u een koortslip? Was regelmatig uw handen en wrijf niet in uw ogen. Dit geldt ook als u verkouden bent. Door geregeld uw handen te wassen en niet in uw ogen te wrijven, voorkomt u dat het herpesvirus of verkoudheidsvirus in uw ogen terechtkomt.
Iris

Loopt u risico op een oogontsteking of een andere oogaandoening?

Start nu de gratis Oogtest en zie wat uw risico op een oogziekte is.

Start de Oogtest

Dit is wat een persoon ziet met