Oog close-up

Ooglidontsteking

Terug

Wat is een ooglidontsteking?

Bij een ooglidontsteking zijn de haarzakjes en talgkliertjes in de ooglidrand ontstoken. Dit kan acuut zijn of chronisch. Een ander woord voor ooglidontsteking is blefaritis. Blefaritis komt vaak voor.

De bacterie Staphylococcus aureus is bijna altijd de veroorzaker van een ooglidontsteking. Iedereen heeft deze bacterie op de huid zitten, maar soms dringt de bacterie in de huid waar de oogharen (wimpers) uit het ooglid komen. De bacterie maakt stoffen aan die het oog irriteren.

Ooglidontstekingen komen voor op elke leeftijd, maar vooral bij mensen van middelbare leeftijd met huidaandoeningen, zoals eczeem, acne en rosacea. Ook mensen met droge ogen hebben vaker last van blefaritis.

Symptomen van ooglidontsteking

De symptomen van blefaritis verschillen.

Symptomen van anterieure blefaritis

  • irritatie;
  • pijnlijk ooglid/ogen;
  • rode ogen;
  • tranende ogen/oogleden;
  • schilfertjes en korstjes langs de ooglidrand en oogharen;
  • wazig zien;
  • branderige ogen.

Mensen met een ooglidontsteking lijken wat vaker dan gemiddeld last te hebben van een strontje in het oog, ook wel hordoleum genoemd. Een hordeolum is een abces in een kliertje in het bovenste of onderste ooglid. Het abces ontstaat acuut en wordt meestal veroorzaakt door de staphylococcus aureus, net als de blefaritus. Bij een hordoleum is het ooglid dik en rood. Het is vaak erg pijnlijk. Soms zit er op de zwelling een geel puskopje.

Is een ooglidontsteking besmettelijk?

Hoewel een ooglidontsteking ongemakkelijk, vervelend en onaantrekkelijk is, is het niet besmettelijk. Ook veroorzaakt het in principe geen schade aan het gezichtsvermogen.

Wat te doen bij een ooglidontsteking?

De behandeling van blefaritis bestaat voornamelijk uit het zorgvuldig schoonmaken en schoonhouden van de oogleden. Dit kan door twee tot vier keer per dag zo’n 10 minuten lang een schoon, vochtig, warm washandje of oogkompres op de oogleden te houden.

Door de warmte neemt de bloedcirculatie in het ooglid toe en gaan de poriën van de geïnfecteerde klieren open. Daarnaast worden de korstjes en schilfertjes tussen de wimpers zachter, zodat ze gemakkelijk verwijderd kunnen worden door het washandje of de kompres voorzichtig over de bovenste en onderste ooglidranden te wrijven. De oogleden kunnen bij deze behandeling ook zachtjes gemasseerd/gepoetst worden.

Het ooglid kan ook schoongemaakt worden met een wattenstokje of gaasje gedrenkt in een oplossing van een speciale reinigingslotion of ooglidreinigingsgel in een glas warm water. Ook zijn er speciale doekjes bij de apotheek verkrijgbaar om te gebruiken bij de behandeling van blefaritis. Het wattenstokje/gaasje/doekje moet zacht en voorzichtig langs beide ooglidranden gestreken worden bij de inplant van de wimperhaartjes. De korstjes en schilfertjes worden zacht en kunnen daarna met een droog wattenstokje of gaasje verwijderd worden.

Als de blefaritis hardnekkig is, is het verstandig om naar een optometrist te gaan om een behandeling te starten of oogdruppels toe te dienen.

Chronische blefaritis

Chronische blefaritis komt vrij vaak voor. Bij chronische blefaritis is de behandeling lastig. Het kan wel 6 tot 8 weken duren voordat de klachten verdwijnen en zelfs dan kunnen de symptomen weer terugkeren. Daarom is continue behandeling noodzakelijk. Als de ooglidranden ontstoken zijn, kan beter geen make-up worden gebruikt.