Staaroperatie

Wat is nastaaroperatie?

Sommige mensen krijgen na een staaroperatie nastaar. Bij een staaroperatie wordt de troebele lens uit een flinterdun lenszakje (lenskapsel) gehaald en vervangen door een kunstlens. Het lenszakje is normaal gesproken mooi helder. Maar soms vertroebelt de achterkant van het lenszakje na een staaroperatie. Dat heet nastaar. Nastaar kan enkele maanden tot jaren na een staaroperatie ontstaan.
 

Nastaar klachten en symptomen

Het belangrijkste verschijnsel van nastaar is dat het zicht vermindert. Dit gebeurt geleidelijk aan. Doordat het lenszakje vertroebelt, kan het licht (en dus de beelden) niet goed door het oog heen op het netvlies terechtkomen. Andere klachten bij nastaar kunnen zijn: dubbel zien met één oog en last van verblinding of schittering bij fel licht.

Nastaar oorzaken

Nastaar kan ontstaan door de operatietechniek die bij een staarbehandeling is gebruikt. Het is belangrijk dat na een staaroperatie de rand van het voorste lenszakje niet op de kunstlens rust. Dat vergoot dat de kans op nastaar. Daarnaast blijkt dat een kunstlens met een rechte rand eerder nastaar veroorzaakt dan een kunstlens met een ronde rand. Tenslotte ontwikkelen kinderen die een kunstlens krijgen, vaker nastaar. Ook zien we nastaar vaker bij mensen met een inwendige oogontsteking (uveitis).

Nastaar behandeling

Gelukkig kunnen we nastaar goed verhelpen door middel van een laserbehandeling. Een laser straalt een heel dunne, felle lichtstraal uit. Deze straal kan heel precies worden gericht. Dit gebeurt via een microscoop.

Voor het behandelen van nastaar wordt de YAG-laser gebruikt. Eerst wordt het hoornvlies verdoofd, waarna er een glazen contactlens op het hoornvlies wordt geplaatst. Deze contactlens werkt als een soort vergrootglas. De oogarts richt de laserstralen door de contactlens op het troebele lenszakje en maakt een kleine opening. Daarmee verdwijnt de nastaar. De YAG-laser kan in 5 tot 10 minuten een gaatje in de nastaar snijden. Dit doet geen pijn. Een laserbehandeling is een poliklinische behandeling.

Heel soms lukt het niet om de nastaar met een laserbehandeling te verhelpen. Dan is er een vitrectomie nodig. Bij een vitrectomie wordt de vloeistof die de oogbol vult (het glasvocht) verwijderd en vervangen door water, olie, lucht of een bepaald soort gas.

Nastaar risico’s en complicaties

Iedere operatie brengt risico’s met zich mee, dus ook een laserbehandeling bij nastaar. Wel zijn de risico’s bij een nastaarbehandeling met laser erg klein. Er is een klein risico dat de laserstraal de ooglens raakt en zo beschadigt. Ook kan er na de behandeling een ontsteking optreden. Daarnaast zien we heel soms kleine bloedingen in het oog. Zo’n bloeding geneest vanzelf.

Een gevolg van de behandeling van nastaar dat vaak voorkomt, is dat er kleine zwarte vlekjes in het gezichtsveld zweven. Dit gebeurt direct na de behandeling. Deze vlekjes zijn resten van het lenszakje. De vlekjes verdwijnen vanzelf. Gebeurt dit niet en nemen de vlekjes toe en zijn daarbij ook lichtflitsen te zien? Dan is het verstandig om meteen naar de dokter te gaan.

Kan nastaar terugkomen?

Na een laserbehandeling kan de nastaar niet meer terugkomen. Het gaatje dat tijdens de behandeling in het lenszakje is gebrand, zorgt ervoor dat het lenszakje niet meer troebel kan worden.