Terwijl 95% van de mensen zich er van bewust is dat Uv-straling schade aan de huid kan opleveren, weet slechts 7% dat dit ook geldt voor de ogen. Blootstelling verhoogt het risico op een oogziekte. Goede oogbescherming tijdens de zomervakantie is heel eenvoudig en echt nodig om ervoor te zorgen dat je ook op latere leeftijd nog goed kunt zien.
Verhoogd risico op oogziekte
Wie zijn ogen langdurig niet goed beschermt, verhoogt daarmee het risico op maculadegeneratie (MD) en cataract (staar); twee van de meest voorkomende oogziektes bij ouderen in Nederland. Ook op bewolkte dagen is een zonnebril met honderd procent Uv-filter nodig. De helft van de straling dringt door het wolkendek heen. Kinderogen zijn extra kwetsbaarder voor UV, dus voor hen is goede bescherming extra belangrijk.
Vier tips voor het kiezen van de juiste zonnebril:
- De bril moet 100% UV-bescherming geven. Op een sticker of in de beschrijving van de bril staat dit aangegeven als 100% UV of als UV 400.
- De glazen moeten gemaakt zijn van onbreekbaar polycarbonaat, zodat er bij een val geen scherven in je ogen kunnen komen.
- De bril moet goed aansluiten op je gezicht. Dit voorkomt dat UV-licht je ogen kan bereiken.
- Een polariserende bril neutraliseert hinderlijke schitteringen zoals de weerkaatsing van de zon op water
Meer weten over het effect van Uv-straling op je ogen? Klik hier.
Of lees de veelgestelde vragen over Uv-straling