Staar heeft verschillende symptomen:
- Wazig zien > Het beeld dat u ziet wordt waziger. Het is alsof u door een beslagen ruit kijkt. Dit geldt zowel voor dichtbij als veraf. Lezen wordt bijvoorbeeld lastig, maar ook tv-kijken en verkeersborden zien. Wazig zien is een van de eerste klachten bij beginnende staar.
- Kleuren valer en minder helder zien > Alle kleuren ziet u grauwer. Vooral de kleur blauw vervaagt, omdat de lens bruiner/geler wordt. Gek genoeg merken mensen vaak pas na een staaroperatie dat ze in het verleden minder kleur zagen.
- Minder contrast zien > U gaat ook minder contrast zien. Contrast zien is nodig om voorwerpen te kunnen onderscheiden tegen een achtergrond. Als u minder contrast ziet, is het bijvoorbeeld moeilijk om een tekst op een gekleurde achtergrond te lezen of een vel wit papier op een witte tafel te zien.
- Last van fel licht en schitteringen > Zonlicht of licht van koplampen van tegemoetkomende auto’s kunnen u verblinden. Het licht versnippert en er ontstaat een soort lichtkrans (halo). Deze overgevoeligheid voor licht ontstaat doordat de troebele lens het licht verstrooit.
- Slechter zien in het donker > Veel mensen met staar gaan slechter zien in het donker. De oorzaak hiervan is dat de troebele lens een deel van het licht tegenhoudt dat het oog binnenvalt.
- Dubbel of schaduwbeeld zien > Het kan zijn dat u dubbel of schaduwbeeld ziet als u met één oog kijkt. Dit komt doordat het licht in de troebele lens op een grillige, onregelmatige manier gebroken wordt. Hierdoor ontstaan meerder beelden op het netvlies.
Meer weten over staar?
Ontvang de gratis brochure
Hoe verlopen de klachten van staar?
Hoe de klachten van staar verlopen, verschilt per persoon. Meestal gaan de ogen langzaam achteruit. Het duurt dan jaren voordat u serieuze problemen krijgt met zien. Maar het proces kan ook veel sneller gaan. In een paar maanden tijd gaat uw zicht dan fors achteruit.
Heeft u beginnende symptomen van staar? Ga dan meteen naar de oogarts. Het kan namelijk ook iets anders zijn dan staar, zoals maculadegeneratie. Deze twee oogaandoeningen hebben deels dezelfde symptomen. Bij maculadegeneratie is het belangrijk om snel behandeld te worden.
Het stellen van de diagnose staar
Om te bepalen of u staar heeft, onderzoekt de oogarts of optometrist uw ogen. Hij/zij kijkt ook hoe goed u ziet en of uw ogen verder gezond zijn.
Dit zijn de testen die bij u worden gedaan:
- Uw bril- of lenssterkte wordt gemeten.
- Met een letterkaart wordt gekeken hoe goed u ziet.
- Uw oogboldruk wordt gemeten.
- Er wordt onderzoek gedaan met een spleetlamp. Deze lamp schijnt een smalle, felle bundel licht in uw oog. Het voorste deel van het oog, waaronder de ooglens, kan hiermee goed worden bekeken. De oogarts/optometrist ziet of u troebelingen in uw ooglens heeft en zo ja, hoeveel.
- Ook uw netvlies wordt beoordeeld.