Asbak

Roken

Terug

Roken veroorzaakt een afname van de hoeveelheid beschermende antioxidanten in het lichaam. Daardoor verhoogt roken de kans op een oogziekte. De meest voorkomende oogaandoeningen in Nederland - maculadegeneratie, glaucoom en cataract - komen aanzienlijk vaker voor bij rokers dan bij niet-rokers.

Roken en maculadegeneratie (MD)

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) komt vijf keer zo vaak voor bij mensen die meer dan een pakje sigaretten per dag roken. Dat risico blijft verhoogd tot zelfs vijftien jaar nadat iemand gestopt is met roken.

Roken en cataract (staar)

Roken bevordert cataract (staar). De veroudering van de lens versnelt, waardoor deze troebel wordt. Het zicht kan alleen hersteld worden met een staaroperatie.

Roken en glaucoom

Glaucoom is een veel voorkomende oogziekte, waarbij de oogzenuw beschadigd raakt. Roken is slecht voor de bloedvaten, dus ook voor de kleine bloedvaatjes (haarvaten) van de oogzenuw.

Roken en de ziekte van Graves

Bij de ziekte van Graves, een schildklierafwijking waarbij de ogen uitpuilen, is roken zelfs de grootste risicofactor.

Gratis folder Tips voor gezonde ogen

Meer weten over wat u kunt doen om uw ogen gezond te houden? In de brochure ‘Tips voor gezonde ogen’ vertellen we graag meer over: het herkennen van een oogziekte, gezond eten voor ogen, waarom buiten spelen belangrijk is voor kinderogen, wat een goede zonnebril is, tips voor lensdragers, veilig klussen en méér! Bestel de gratis folder Tips voor gezonde ogen