fbpx

Versterk de voorlichting aan uw klanten met bijziendheid

Onderzoek toont belang van voorlichting

Uit het onderzoek ‘Empowering Patients with High Myopia: The Significance of Education’ (2023) van dr. Monica Ravenstijn aan de VU Amsterdam blijkt dat veel personen met hoge bijziendheid (myopie) niet genoeg voorlichting hebben gehad over hun verhoogde risico op acute klachten. Omdat ze niet weten dat deze acute klachten grote gevolgen kunnen hebben voor hun visuele prognose trekken ze te laat aan de bel.

Landelijke campagne

De Oogvereniging en het Oogfonds zijn een landelijke campagne gestart om voorlichting te bevorderen vanuit de optiek richting mensen met bijziendheid over acute klachten.

Bijziendheid een groeiend probleem

Men verwacht dat in 2050 de helft van de bevolking bijziend is. Ook wordt de gemiddelde minsterkte hoger. Het is belangrijk dat we deze trend serieus nemen. Hoe hoger de minsterkte (grotere aslengte), hoe groter het risico. Onderzoek toont aan dat 1 op de 3 hoog bijzienden (-6.00 Dpt of sterker) later zelfs blind of slechtziend wordt. Gezien bijziendheid steeds vaker voorkomt, zal ook het aantal mensen met een oogaandoening en visuele beperking toenemen.

Belangrijke uitkomsten onderzoek

  • 44% van de mensen was niet op de hoogte van acute klachten, voordat er de eerste keer een complicatie ontstond.
  • Bij de mensen die wel voorlichting hadden gehad, verschilde het enorm in welke mate dit gebeurde en welke instructies ze kregen over hoe te handelen.
  • 74% van de mensen die nog niet onder controle van een oogarts staat, is niet voorgelicht over de risico’s.
  • Van de mensen die later dan gewenst een oogarts bezochten, bleek 92% niet te zijn voorgelicht.

Wat vragen wij aan u als optiekmedewerker?

Informeer uw klanten aan de hand van de volgende stappen:

  • Communiceer over de acute klachten: bespreek actief de klachten zoals het plotseling zien van veel vlekken, lichtflitsen, vervormingen en verminderd zicht dat aanhoudt (zie onderstaand overzicht).
  • Verhoog het risicobewustzijn: informeer klanten dat zij meer risico lopen. Hoe hoger de dioptrieën (veelal grotere aslengte), hoe hoger het risico om op latere leeftijd een oogaandoening te krijgen als gevolg van bijziendheid.
  • Download onze checklist en ontdek hoe u uw klanten kunt informeren over de risico’s van bijziendheid. Ook leest u meer over de oogaandoeningen die hiervan een gevolg kunnen zijn. Tip: Bewaar de checklist direct op uw bureaublad voor snel en gemakkelijk gebruik.
Download de checklist over bijziendheid
  • Overhandig onze flyer over bijzienheid tijdens een oogmeting of wanneer u een bril of contactlenzen aflevert. Geef deze mee aan alle klanten met een sferisch equivalent van -3.00 Dpt en sterker. U kunt de flyer hieronder gratis bestellen.

U kunt het gewenste aantal flyers toevoegen aan de winkelwagen. We raden aan om te bestellen per 25 stuks of meer. We streven ernaar om deze binnen 5 werkdagen te leveren. Er zijn geen kosten aan verbonden. 

Acute klachten als gevolg van bijziendheid

Bijziendheid is niet onschuldig

Vooral vanaf het veertigste levensjaar kunnen oogaandoeningen als gevolg van de bijziendheid ontstaan. Hoe langer de oogbol, vaak hoe hoger de minsterkte en hoe groter het risico op oogaandoeningen. Onderzoek toont aan dat één op de drie hoog bijzienden later zelfs blind of slechtziend wordt. De meest voorkomende oorzaken van slechtziendheid als gevolg van de bijziendheid zijn glaucoom, netvliesloslating en afwijkingen van de macula. Hiervan is myope maculadegeneratie de belangrijkste. Ook staar komt vaker voor bij mensen met bijziendheid en vaak al op jongere leeftijd.

Glasvochtloslating of netvliesloslating

Mensen met bijziendheid hebben vaak last van vlekken en slierten in beeld. Dit zijn mouches volantes (ook wel floaters). Ondanks dat deze vaak onschuldig zijn, is het wel belangrijk de klacht serieus te nemen. Soms speelt er een glasvochtloslating, maar er kan ook meer aan de hand zijn, bijvoorbeeld een netvliesloslating.

Wanneer iemand mouches volantes ziet, is het belangrijk door te vragen: zijn er plotseling veel nieuwe vlekken en slierten in beeld, zijn ze groter geworden of gaat het gepaard met lichtflitsen? Laat dan de klant direct contact opnemen met de huisarts of een optometrist. Zij kunnen beoordelen of er uitgebreid oogonderzoek gewenst is.

“Meer dan de helft van de mensen met hoge bijziendheid is niet goed voorgelicht over de risico’s. Als mensen niet weten op welke symptomen ze moeten letten en hoe ze dan moeten handelen, kan dat enorme gevolgen hebben voor het zicht”

Drs. Monica Ravenstijn, VU Amsterdam

Lees volledig interview

“’Hoge myopie (bijziendheid) werd lang afgedaan als iets wat simpelweg met een goede bril opgelost kon worden. Inmiddels weten we dat er grote risico’s zijn op complicaties.”

Prof. dr. Caroline Klaver, Erasmus MC & Radboudumc

Lees volledig interview

Deze campagne is een samenwerking van de Oogvereniging en het Oogfonds.

Over het Oogfonds

Het Oogfonds is de grootste private financier van wetenschappelijk oogonderzoek naar diagnose, preventie en behandeling van oogaandoeningen. Daarnaast geeft het Oogfonds voorlichting over oogziekten, met als doel een goede ooggezondheid.

Over de Oogvereniging

De Oogvereniging is er om mensen met een oogaandoening kansen te bieden. Dat doen zij door ervoor te zorgen dat ze de beste oogzorg krijgen en helemaal mee kunnen doen in de maatschappij. Zij staan voor de belangen van mensen met een oogaandoening en brengen hen met elkaar in contact.

Dit initiatief wordt gesteund door:

nederlandse unie van optiekbedrijven nederlandse vereniging van orthopisten

Dit is wat een persoon ziet met