Oog close-up

Pijnlijke ogen

Terug

Pijn in het oog kan veel verschillende oorzaken hebben, maar is altijd een teken dat er iets aan de hand is. Dit wil niet zeggen dat het altijd om iets ernstigs gaat. Toch is het in de meeste gevallen goed om naar de huisarts te gaan als de ogen pijn doen.

Pijnlijke ogen is een ruim begrip. De pijn kan zich in het oog voordoen, rond het oog of achter het oog. Het kan een stekend, brandend, kloppend, zanderig, of scherp gevoel zijn, mild of heel heftig. En pijnlijke ogen kunnen gepaard gaan met hoofdpijn.

Oorzaken pijnlijke ogen

Er zijn veel verschillende oorzaken van pijnlijke ogen. Het kan komen door invloeden van buitenaf of door oogziekten. Bij onderzoek wordt de oorzaak van pijnlijke ogen niet altijd gevonden.

Milde pijnklachten aan het oog komen vaak door uitdroging van het hoornvlies. Meestal heeft dit een simpele oorzaak: vermoeidheid. Als de ogen zanderig aanvoelen, is het een teken om naar bed te gaan. Het kan ook zijn dat het zanderige gevoel de hele dag aanhoudt. Vooral ouderen kunnen hier last van hebben. Dit komt door een verminderde traanproductie.

Een veel voorkomende oorzaak van een pijnlijk oog is conjunctivitis (bindvliesontsteking). Het slijmvlies dat de binnenzijde van het ooglid en de buitenzijde van de oogbol bedekt (conjunctiva), is dan ontstoken. Dit komt door een bacterie, virus of allergie. Conjunctivitis geeft een branderig gevoel.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van pijnlijke ogen zijn krasjes op het hoornvlies. Het hoornvlies is zeer gevoelig. Omdat het aan de voorzijde van het oog ligt, is het kwetsbaar. Een beschadigd hoornvlies geeft een heftige, stekende pijn.

Ook acuut glaucoom kan pijnlijke ogen veroorzaken, vaak met hoofdpijn. Bij acuut glaucoom ontstaat er in korte tijd een extreem hoge oogdruk. Dit veroorzaakt een heftige, doffe pijn in het oog die uitstraalt naar het hoofd. Dit kan naast hoofdpijn gepaard gaan met misselijkheid en braken.

Heftige pijn uitstralend naar het hoofd kan ook veroorzaakt worden door een strontje in het oog. Een strontje ontstaat door een verstopt talgkliertje en geeft een zichtbare verdikking van het ooglid. Bij onderzoek is dan ook snel duidelijk dat de pijnklachten komen door een strontje en niet door hoge oogdruk. Een strontje hoeft trouwens geen pijnklachten te geven.