Oog close-up

Vermoeide ogen

Terug

Als we onze ogen lang en intensief gebruiken, kunnen we vermoeide ogen krijgen. Lange tijd achtereen lezen of achter een beeldscherm werken, zijn bekende boosdoeners. Het hebben van vermoeide ogen is lastig en het kan allerlei problemen geven, zoals hoofdpijn, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.

Hoewel vermoeidheid van de ogen geen ernstige aandoening is, kunnen mensen er soms toch onrustig van worden. De klachten bij vermoeide ogen zijn namelijk heel uiteenlopend en kunnen ook op andere problemen duiden. Vaak verdwijnen de klachten met voldoende rust. Gebeurt dit niet, dan is het goed om naar de oogarts te gaan. Deze kan uitzoeken of er geen lichamelijk oorzaak is voor de vermoeide ogen.

Vermoeide ogen kunnen samengaan met wallen onder de ogen, maar dat hoeft niet. Mensen met wallen onder de ogen maken een vermoeide indruk, maar hoeven geen vermoeide ogen te hebben.

Symptomen van vermoeide ogen

De symptomen die horen bij vermoeide ogen kunnen heel verschillend zijn:

Verder hebben mensen met vermoeide ogen soms ook de symptomen pijnlijke nek of hoofdpijn.

Oorzaken van vermoeide ogen

Vermoeide ogen kunnen ontstaan door externe oorzaken, maar ze kunnen ook een lichamelijke oorzaak hebben.

Zoals gezegd is langdurig, ingespannen achter een beeldscherm werken een belangrijk oorzaak van vermoeide ogen. Dit in een slecht verlichte ruimte doen, werkt vermoeide ogen nog verder in de hand. Dit geldt zowel voor lezen van papier als van een beeldscherm.

Ook is in een te droge ruimte werken niet bevorderlijk. Het is belangrijk om te zorgen voor de juiste luchtvochtigheid. Tegenwoordig is dit niet zo gemakkelijk. Huizen zijn goed geïsoleerd en kantoren hebben vaak airconditioning.

Daarnaast is vermoeidheid een belangrijke oorzaak van vermoeide ogen. Te veel stress kan dit in de hand werken. Van stress wordt men moe en dat kan weer leiden tot oogklachten.

Verder kan een niet (goed) gecorrigeerde brilafwijking ook vermoeide ogen veroorzaken. Daarnaast kunnen vermoeide ogen ontstaan door niet goed functionerende oogspieren.

Wat te doen tegen vermoeide ogen

Wat je het beste kunt doen tegen vermoeide ogen is rust nemen. Dat wil zeggen: zorg voor voldoende slaap en gun de ogen rust tijdens het werken achter de computer. Werk niet langer dan twee uur achter elkaar op de computer en neem dan een pauze.

Zorg daarnaast voor een goede luchtvochtigheid in huis en op het werk en voldoende licht bij het lezen van papier en een beeldscherm.

Zijn de ogen erg droog, dan kan regelmatig knipperen helpen. Mensen die achter een beeldscherm werken, knipperen minder met hun ogen. Het is goed om daar alert op te zijn. Mocht regelmatig knipperen geen verbetering geven, dan kunnen kunsttranen verlichting geven.

Worden de vermoeide ogen veroorzaakt door een niet (goed) gecorrigeerde brilsterkte, dan is het verstandig om de oogarts of opticien te bezoeken. Deze kan de juiste glazen aanmeten. Ook als de vermoeide ogen veroorzaakt worden door niet goed functionerende oogspieren is een bezoek aan de oogarts aan te raden.