Bij uveïtis is het binnenste van het oog ontstoken, zoals de iris en het vaatvlies. De iris ligt aan de voorzijde van het oog en geeft uw ogen kleur. Het vaatvlies is een netwerk van bloedvaatjes dat achter in het oog ligt tussen het netvlies en de harde oogrok. Vaak raken ook het netvlies en de harde oogrok zelf ontstoken. Het komt heel weinig voor.
Bij uveïtis kunnen de volgende delen van het oog ontstoken zijn:
- De voorkant van het oog: het deel tussen het hoornvlies en de iris (dit heet uveïtis anterior). Dit komt het meest voor.
- Het middelste deel van het oog: het glasvocht (dit heet uveïtis intermediair).
- De achterkant van het oog: het vaatvlies en/of netvlies (dit heet uveïtis posterior).
- Het hele oog (dit heet panuveïtis).
Klachten
Uveïtis is een verzamelnaam voor alle inwendige oogontstekingen. De klachten kunnen daardoor erg verschillen en kunnen plotseling of langzaam ontstaan.
Bij uveïtis die snel ontstaat (binnen 1 à 2 dagen):
- Wordt uw oog plotseling pijnlijk en rood.
- Gaat u minder goed zien.
- Kunnen uw ogen gevoelig worden voor licht.
Bij uveïtis die langzaam ontstaat:
- Gaat u steeds waziger zien.
- Ziet u zwarte vlekjes of sliertjes.
- Kunnen uw ogen overgevoelig zijn voor licht.
En verder kan het:
- In één oog voorkomen, in beide ogen tegelijk of afwisselend in het ene en het andere oog.
- Eenmalig voorkomen, maar ook chronisch worden. In het laatste geval wisselen klachtenvrije perioden af met perioden dat de ontsteking opvlamt.
- Een tijdelijke vermindering van het gezichtsvermogen geven, maar ook blijvend. In zeldzame gevallen kan het zelfs tot blindheid leiden.
Oorzaken uveïtis
Er zijn verschillende oorzaken van uveïtis, maar de oorzaak wordt niet altijd gevonden. Uveïtis komt voor bij een aantal auto-immuunziekten, zoals (jeugd)reuma, de ziekte van Bechterew, de ziekte van Crohn en sarcoïdose. Heeft u een van deze ziekten, dan kunt u ongemerkt uveïtis krijgen. Het is daarom goed om regelmatig uw ogen te laten controleren. Het krijgen van uveïtis lijkt ook een erfelijke factor te hebben.
Uveïtis bij de ziekte van Bechterew
Een derde van de mensen met de ziekte van Bechterew heeft soms last van een inwendige oogontsteking (uveïtis). Meestal is de ontsteking aan één oog, soms wisselen de ogen elkaar af. De oogontsteking begint acuut. Het veroorzaakt pijn, roodheid en overgevoeligheid voor licht. Bij een oogontsteking bij Bechterew is het belangrijk om snel naar de oogarts te gaan. Als u tijdig behandeld wordt, leidt de ontsteking meestal niet tot schade aan het oog.
Bij de ziekte van Bechterew raken de gewrichten van het bekken en de wervelkolom ontstoken. De ontstekingen zijn pijnlijk en veroorzaken stijfheid. De ziekte kent rustige en actieve periodes. Na verloop van tijd leiden de ontstekingen tot verstijving van de wervelkolom. Door botaangroei gaan de wervels aan elkaar vastzitten en is soepel bewegen niet meer mogelijk. Bechterew komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Ongeveer 2 op de 1.000 mensen krijgt ermee te maken.
Behandeling
Als u deze oogontsteking heeft, krijgt u ontstekingsremmers (corticosteroïden) in de vorm van oogdruppels, tabletten of injecties. Is de oorzaak van de uveitis bekend, dan wordt die ook behandeld. Heeft u door de uveïtis veel pijn bij fel licht? Dan krijgt u waarschijnlijk oogdruppels die uw pupil verwijden. De pupil kan dan niet meer samentrekken en de pijn verdwijnt.
Het belangrijkste doel van de behandeling is schade aan het netvlies voorkomen. Schade aan het netvlies is vaak niet te herstellen.