Voor in het oog, achter de pupil en de iris ligt uw ooglens. Deze is helder en doorzichtig. Daardoor kan het licht er zonder problemen doorheen vallen op het netvlies en kunt u beelden scherp zien. Bij staar (cataract) wordt de ooglens troebel. Hierdoor kan het licht het netvlies niet meer goed bereiken en gaat u waziger zien.
Het is een veelvoorkomende oogziekte. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Het kan aan één oog voorkomen maar ook aan beide ogen.
Oorzaken
Er zijn drie oorzaken die allemaal op een andere manier ontstaan:
- Ouderdomsstaar
- Aangeboren staar
- Staar veroorzaakt door een trauma of ziekte
Soorten staar
Er zijn vier soorten:
Capsulair cataract: alleen het kapsel van de lens is troebel geworden.
Subcapsulair cataract: de vertroebeling zit net onder het kapsel.
Corticaal cataract: de schors van de lens is vertroebeld.
Nucleair cataract: de kern van de lens is vertroebeld.
Meer weten over staar?
Ontvang de gratis brochure
Behandeling staar
In het begin kunt u zich nog een tijdje redden met een andere bril, een vergrootglas of extra licht. Maar uiteindelijk gaat u zonder behandeling steeds minder zien.
Er zijn geen medicijnen om het te voorkomen of te genezen. Laseren is ook niet mogelijk. De enige behandeling is een staaroperatie, ook wel een cataractoperatie genoemd. Tijdens de operatie vervangt de oogarts de troebele lens door een heldere kunstlens. Een staaroperatie gebeurt altijd maar aan één oog. Als beide ogen moeten worden geopereerd, zit er ongeveer twee weken tussen de twee operaties.
Lees verderVoorkomen
Het kan niet voorkomen worden, maar de kans op staar verkleinen kan door middel van: