Oog close-up

Soorten oogontsteking

Terug

Er zijn verschillende soorten oogontstekingen. Het meest voorkomende soort oogontsteking is de conjunctivitis. Het slijmvlies dat de binnenkant van de oogleden en de buitenkant van de oogbol bedekt, is dan ontstoken. Conjunctivitis kan grofweg in twee groepen verdeeld worden: infectieuze oogontsteking en niet-infectieuze oogontsteking.

Bij infectieuze oogontsteking kan weer een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende veroorzakers: bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Acute bacteriële conjunctivitis is de soort oogontsteking die het vaakst voorkomt en geneest in de meeste gevallen vanzelf. Andere bacteriële oogontstekingen moeten wel altijd behandeld worden. Zo zijn er enkele bacteriën die behoren tot de geslachtsziekten die in het oog ontstekingen kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn de bacteriën Chlamydia trachomatis en de Gonococ.

Er zijn verschillende virussen die een oogontsteking kunnen veroorzaken. Het adenovirus is hiervan een voorbeeld. Dit is een verkoudheidsvirus dat gemakkelijk op de ogen slaat. Twee andere voorbeelden betreffen het herpesvirus: herpes simplex (koortsblaasjes) en herpes zoster (gordelroos). Een infectie met het herpesvirus kan ontstekingen veroorzaken in verschillende delen van het oog: slijmvlies (conjunctivitis), hoornvlies (keratitis) en harde oogrok (episcleritis of scleritis). Ook kan het binnenste van het oog ontstoken raken (uveïtis). De verschillende soorten oogontsteking met het herpesvirus kunnen vervelende complicaties geven.

Oogontsteking bij de ziekte van Bechterew

Bij de ziekte van Bechterew raken de gewrichten van het bekken en de wervelkolom ontstoken. De ontstekingen zijn pijnlijk en veroorzaken stijfheid. De ziekte kent rustige en actieve periodes. Na verloop van tijd leiden de ontstekingen tot verstijving van de wervelkolom. Door bot aangroei gaan de wervels aan elkaar vastzitten en is soepel bewegen niet meer mogelijk. Bechterew komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Ongeveer 2 op de 1.000 mensen krijgt ermee te maken.

Een derde van de mensen met Bechterew heeft soms last van een inwendige oogontsteking (uveïtis). Meestal is de ontsteking aan één oog, soms wisselen de ogen elkaar af. De oogontsteking begint acuut en veroorzaakt pijn, roodheid en overgevoeligheid voor licht. Bij een oogontsteking bij Bechterew is het belangrijk om snel naar de oogarts te gaan. Bij tijdige behandeling leidt de ontsteking meestal niet tot schade aan het oog.

Oogontsteking bij Multiple Sclerose (MS)

Multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de hersen-, ruggenmerg- en oogzenuwen (het centrale zenuwstelsel) is beschadigd. De bescherm- en isolatielaag is opgebouwd uit de stof myeline. Deze stof zorgt ervoor dat de zenuwen snel en efficiënt prikkels kunnen doorgeven. Bij MS wordt de myeline afgebroken, waardoor de doorgifte van prikkels niet meer goed gaat. Hierdoor kunnen onder andere problemen ontstaan met lopen, voelen en zien. 

Bij de helft van de mensen met MS treedt ooit een ontsteking aan de oogzenuw op (neuritis optica). Hierbij neemt het gezichtsvermogen af en worden kleuren en contrasten vager. Bij een oogontsteking bij MS is het oog pijnlijk. Soms zien mensen flikkeringen en flitsen. Ook kan pijn in het voorhoofd optreden. De oogzenuwontsteking ontstaat meestal in één oog. Bij de meeste mensen herstelt het gezichtsvermogen grotendeels.

Oogontsteking bij een kind (peuter)

Kinderen die verkouden zijn, hebben snel last van ontstoken ogen. Dit komt omdat ze vaak met hun handen in hun ogen wrijven, nadat ze aan hun neus of mond hebben gezeten. Het verkoudheidsvirus wordt zo overgebracht op de ogen.

Het eerste symptoom van een oogontsteking bij een kind of peuter is dat het kind ’s ochtends wakker wordt met vieze ogen. Geelgroenig pus is aangekoekt en de ogen gaan moeilijk open. Daarnaast zijn de ogen rood en opgezwollen.

Meestal gaat een oogontsteking bij een kind na een paar dagen vanzelf over. Gebeurt dit niet, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Soms is antibiotica nodig of kunnen oogdruppels verlichting geven. Ook treden in heel zeldzame gevallen ernstige vormen van oogontstekingen bij kinderen op. Een voorbeeld hiervan is de meningococcen conjunctivitis die kan leiden tot een hersenvliesontsteking.

Ook kan bij kinderen een oogontsteking optreden door een vernauwing van de traanwegen. Dit komt geregeld bij kinderen voor, omdat ze vaak nauwe traanwegen hebben. Zijn ze verkouden en zwellen de slijmvliezen op, dan raakt ook al snel de traanbuis verstopt. Een kind krijgt dan tranende, vieze oogjes. De klachten van de verstopping verdwijnen vanzelf met het overgaan van de verkoudheid.

Hebben kinderen voortdurend last van vieze, tranende ogen zonder daarbij verkouden te zijn, dan kan er sprake zijn van een aangeboren verstopping van de traanwegen. Vaak gaat zo’n verstopping binnen het eerste levensjaar vanzelf over. Is dit niet zo, dan is behandeling nodig.