Soorten staar

Er zijn vier verschillende soorten staar, ook wel cataract genoemd. We onderscheiden de volgende soorten staar:

 

  • Capsulair cataract
  • Subcapsulair cataract
  • Corticaal cataract
  • Nucleair cataract

De ooglens bestaat uit een kapsel, een schors en een kern. Het kapsel is het zakje waarin de lens zit, de schors is de buitenste schil van de lens en de kern is het binnenste van de lens. De vertroebeling kan in een van deze delen optreden, maar ook in twee of drie tegelijk. Waar de vertroebeling optreedt, bepaalt het soort staar dat iemand heeft.

Als alleen het kapsel van de lens vertroebeld is, heet dat capsulair cataract. Als de vertroebeling net onder het kapsel zit, wordt het subcapsulair cataract genoemd. Een vertroebeling van de schors heet corticaal cataract en een vertroebeling van de kern nucleair cataract.

Groene, grijze en grauwe staar

Er zijn meerdere benamingen voor staar. Dat is soms wat verwarrend. Naast cataract wordt staar ook wel ‘grauwe staar’ genoemd. Vroeger werd de term ‘grijze staar’ veel gebruikt. ‘Groene staar’ verwijst naar een andere oogziekte, namelijk glaucoom.

Staar op jonge leeftijd

Staar begint meestal op oudere leeftijd (vanaf 50-55 jaar). Deze vorm van staar heet ouderdomsstaar of ook wel seniele cataract. Ouderdomsstaar is een normaal proces en heeft veroudering als oorzaak. Staar die op jonge leeftijd ontstaat, heeft een andere oorzaak en is meestal aangeboren. Vaak is er sprake van een erfelijke factor, maar een inwendige oogontsteking kan ook de oorzaak zijn. Ook een beschadiging aan het oog door een ongeluk, kan staar op jonge leeftijd veroorzaken.