Ogen zijn kwetsbaar en onvervangbaar. Door goed voor uw ogen te zorgen, kunt u voorkomen dat u ogen onnodige beschadigingen oplopen.
Ken de signalen van een oogziekte
Slechts 3% van de Nederlanders zegt alle alarmsignalen te kennen die wijzen op een oogaandoening, zo blijkt uit onderzoek van het Oogfonds. Dit kan grote gevolgen hebben: verlies van zicht door een oogziekte is vaak onherstelbaar. In de gratis folder ‘Tips voor gezonde ogen’ leest u wat de signalen van een oogziekte zijn.
Eet gezond en beweeg voldoende
Gezonde voeding helpt de veelvoorkomende oogaandoening leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD) tegen te gaan. Zorg er daarom voor dat in uw dieet veel groente, fruit en vis voorkomt. Lichaamsbeweging zorgt voor een goede bloedvoorziening in het netvlies. Beweging is dus van cruciaal belang om uw ogen gezond te houden. Lees meer over het gezond houden van uw ogen met gezonde voeding.
Naar buiten
Door de toename van de hoeveelheid schermtijd hebben ogen meer te verduren. Droge, rode en vermoeide ogen: het komt steeds vaker voor. Voor volwassenen is afwisseling in ver en dichtbij kijken aan te raden, maar voor kinderen is het pure noodzaak! Evenals buitenlicht. Schermkijken wordt zelfs afgeraden tot het tweede levensjaar.
Bescherm uw ogen tegen Uv-straling
Uv-straling verhoogt het risico op een oogaandoening. Zonder goede bescherming kan te veel zonlicht zelfs leiden tot blijvende schade aan uw ogen.
Rook niet
Schadelijke stoffen in tabak hebben een slechte invloed op de gezondheid van het oog. Roken bevordert een versnelde veroudering van de lens en kan zorgen voor ‘rokerscataract’.
Volg de richtlijnen voor het gebruik van contactlenzen
Bij onjuist gebruik kunnen contactlenzen voor ernstige oogproblemen zorgen. In de gratis brochure Tips voor gezonde ogen geven we tien tips voor lensdragers.
Draag bij het klussen een beschermbril
Een metaaldeeltje, vonk of splinter in uw oog kan ernstige problemen veroorzaken. Draag daarom bij het klussen altijd een beschermbril / veiligheidsbril.
Wie doet wat in de oogzorg?
Oogarts, optometrist, orthoptist en opticien. Al deze beroepen houden zich bezig met oogzorg, maar wat is nu eigenlijk het verschil? Lees het hier.