Elma en Jur

Bijziendheid een dreigende epidemie

Terug

Erasmus MC  |  Prof. dr. Caroline Klaver

Is van alle zestigers een kwart bijziend, bij veertigers is dit al een derde en bij twintigers zelfs de helft. Als we niet ingrijpen, wordt bijziendheid de grootste oorzaak van blindheid en slechtziendheid. Er móet meer wetenschappelijk onderzoek komen om dit af te remmen. En om te voorkomen dat de huidige generatie kinderen later massaal visueel beperkt wordt.

Hoe groot de impact van sterke bijziendheid is, kunt u lezen in onderstaand verhaal van familie Looijaard-Keijzer:

"Hoe slechtziend onze kinderen worden, kan niemand ons vertellen."

Schoolfoto Elma“Toen onze dochter Elma klein was, zat ze met haar neusje overal bovenop. Toen ze naar de crèche ging, werd duidelijk waarom: ze had een brilletje nodig. Meteen een sterke, van min acht. Naarmate ze groter werd, werd dat steeds een beetje meer…

Tijdens een kampeervakantie, Elma was inmiddels vijftien jaar en had een bril van min vijftien, zag ze een lichtflits in haar oog. De volgende ochtend zag ze een donkere vlek en in rechte lijnen een soort hap. Elma bleek een bloeding te hebben gehad. Doordat haar oog te groot was (hoe bijziender het oog, hoe langer het is), stond haar netvlies te strak gespannen en ontstonden bloedingen.

Angst

Het bleef niet bij één bloeding. Elma kreeg er meerdere per jaar, er was geen pijl op te trekken. Ze belde ons dan in paniek op. We lieten alles vallen en haastten met haar naar het ziekenhuis voor injecties, om zo het oog tot rust te brengen. Dat het niet bij één keer bleef, hakte er echt in.

Destijds werd gedacht dat vliegen en intensief sporten en dansen de druk op het hoofd konden verhogen. En dat Elma daar beter mee kon stoppen om de kans op een bloeding te verkleinen. Elma ging na iedere bloeding waziger zien, dus was ontzettend bang. Ze had de neiging om op een stoel te gaan zitten en niet meer te bewegen.

Gelukkig kwam Elma op haar éénentwintigste voor een second opinion bij professor Caroline Klaver: de beste als het gaat om bijziendheid. Het ontstaan van bloedingen is nog steeds niet te voorkomen, maar dankzij haar weten we nu dat vliegen en sporten geen kwaad kunnen en is Elma haar leven aan het inhalen. Ze is naar New York geweest en vliegt binnenkort naar Portugal. Ook omdat ze weet dat ze die plekken later waarschijnlijk niet meer kan zien.

Broer

Tot onze grote schrik kreeg Jur, Elma’s jongere broer, dezelfde oogproblemen. Inmiddels bestond er een behandeling met dopamine-oogdruppels waarmee bijziendheid kan worden afgeremd, maar de bijwerkingen waren zo heftig dat hij daarmee gestopt is. Nu heeft hij een sterkte van -25. Met lenzen in ziet hij nog 80 procent. Jur studeert veeteelt, maar zijn verslechterende zicht roept veel vragen op. Kan hij over tien jaar nog op een trekker rijden? En zo niet, kan hij dan wel boer blijven?

Elma ziet nu met lenzen in nog 30 á 40 procent. Ze studeert psychologie en woont op kamers. Dat het zicht van Elma en Jur in de toekomst slechter wordt, is een feit. Hoe slechtziend onze kinderen worden, kan niemand ons vertellen. Dat die angst er altijd is, is heel pijnlijk om te zien. Gelukkig zetten ze na een dip altijd weer een tandje bij. Daar hebben we zoveel bewondering voor.

Helaas worden steeds meer kinderen bijziend. Het is ontzettend belangrijk dat daar meer onderzoek naar komt. Het zou zo mooi zijn als er betere behandelingen komen. Voor onze kinderen is het al te laat, maar voor andere kinderen zal het een enorm verschil maken. Helpt u alstublieft mee met een gift? Alvast heel hartelijk bedankt.”

Marjolijn Looijaard & Jaap Jan Keijzer

Stop de bijziendheid-epidemie!

Doet u alstublieft een bijdrage, zodat professor Caroline Klaver en haar team van het Erasmus MC zo snel mogelijk kunnen starten met meer onderzoek naar bijziendheid.

Waarom is bijziendheid een probleem?

Bij bijziendheid groeit de oogbol te lang door. Hierdoor vallen lichtstralen vóór het netvlies in plaats van erop en zie je onscherp.

Dit klinkt onschuldig, maar één op de drie kinderen met een sterke minbril (-6 of meer) wordt later ernstig slechtziend of zelfs blind. Hoge bijziendheid verhoogt het risico op maculadegeneratie, bloedingen, netvliesloslating, glaucoom en staar.

Onder andere buiten spelen remt bijziendheid af. Meer weten? Kijk op onze campagnewebsite www.gezondekinderogen.nl.