Behandeling van glaucoom

Glaucoom is te behandelen. Wel is het belangrijk dat de behandeling van glaucoom tijdig wordt gestart. De schade die aan de oogzenuw is ontstaan, kan namelijk niet meer worden hersteld. De glaucoombehandeling kan alleen de beschadiging van de oogzenuw afremmen of stoppen.

De eerste stap in de behandeling van glaucoom is meestal een behandeling met oogdruppels. De oogdruppels verlagen de druk in het oog. U krijgt deze druppels ook als uw oogdruk normaal is. Krijgt u geen goede oogdruk door de druppels? Dan kan een laserbehandeling of een operatie nodig zijn. Hiermee kan de oogdruk ook verlaagd worden. Hieronder vertellen we meer over deze drie vormen van glaucoombehandeling.

Oogdruppels bij glaucoom

De oogdruppels die de oogarts u voorschrijft, verminderen de productie van kamerwater of stimuleren de afvoer ervan. U moet ze dagelijks gebruiken gedurende de rest van uw leven.

Er zijn veel verschillende soorten oogdruppels die de oogdruk verlagen, bijvoorbeeld met:

  • Bètablokkers (timolol, carteolol, levobunolol en betaxolol) zorgen voor verlaging van de oogdruk door remming van de productie van het kamerwater.
  • Prostaglandine analoog (latanoprost, bimatoprost, tafluprost en travoprost) zorgt voor betere afvoer van het kamerwater en verlaagt zo de oogdruk.
  • Koolzuuranhydraseremmers (acetazolamide, dorzolamide en brinzolamide) remmen een bepaald enzym zodat er minder kamerwater gemaakt wordt
  • Sympathicomimetica (apraclonidine en brimonidine) remmen de productie van kamerwater en bevorderen de afvoer ervan.
  • Parasympathicomimetica (pilocarpine) zorgen voor vernauwing van de pupil en verlaging van de oogdruk door bevordering van de afvoer van het kamerwater

Welke oogdruppels u krijgt, hangt af van het effect (of ze de oogdruk voldoende verlagen), eventuele bijwerkingen en of u nog andere aandoeningen heeft. Het kan ook zijn dat u een combinatie van oogdruppels krijgt.

Medicatie bij glaucoom niet vergeten

Het is belangrijk dat u de oogdruppels iedere dag neemt en op de juiste manier gebruikt.

  • Kies een vast moment op de dag om uw ogen te druppelen. Of twee vaste momenten als u twee keer moet druppelen. Bijvoorbeeld bij het ontbijt en/of als u naar bed gaat. Zo vergeet u het druppelen minder snel.
  • Vindt u het druppelen moeilijk? Bij de apotheek kunt u hulpmiddelen krijgen die het druppelen makkelijker maken.
  • Controleer altijd of u de voorgeschreven druppels mee krijgt bij de apotheek. Heeft u de verkeerde druppels gekregen, ga dan terug naar de apotheek.

 

Laserbehandeling bij glaucoom

Verlaagt de glaucoommedicatie uw oogdruk niet genoeg? Of geven de glaucoomoogdruppels te veel bijwerkingen? Dan is soms een laserbehandeling mogelijk. Een laserbehandeling bij glaucoom gebeurt heel gericht met een dunne, felle lichtstraal via een microscoop. Voor de behandeling krijgt u eerst verdovende druppels in uw oog. De oogarts maakt vervolgens met de laser het afvoersysteem van het oogvocht wijder. Het vocht kan hierdoor makkelijker wegstromen en daardoor gaat de oogdruk naar beneden.

De behandeling duurt meestal maar een paar minuten. Daarna kunt u direct naar huis. Het kan zijn dat uw oog na de laserbehandeling een beetje rood of gevoelig is.
Na een paar weken gaat u terug naar de oogarts. Deze kijkt of uw oogdruk goed is geworden door de laserbehandeling. De ene vorm van glaucoom reageert beter op een laserbehandeling dan de andere vorm.

Voorkant van de folder Glaucoom

Meer weten over glaucoom?
Ontvang de gratis brochure

Vraag direct aan

Glaucoomoperatie

Ook met een operatie kan de oogdruk verlaagd worden. Een glaucoomoperatie kan bijwerkingen geven, zoals blijvend iets minder goed zien. Daarom krijgen meestal alleen mensen met vergevorderde of lastig te behandelen glaucoom een operatie.

Er zijn drie soorten operaties bij glaucoom:

  • Trabeculectomie > Dit is de meest voorkomende operatie bij glaucoom. Bij deze glaucoomoperatie maakt de oogarts aan de bovenkant van uw oog, op de grens van de iris, een soort luikje in het oogwit. Het kamerwater kan via dit luikje uit de oogbol wegstromen onder het bindvlies (conjunctiva). Hier ontstaat dan een soort blaasje met vocht dat de bleb wordt genoemd.
  • Drainage-implantaat > Als de trabeculectomie niet het gewenste resultaat geeft, kan gekozen worden voor het plaatsen van een drainage-implantaat. Dit is een kunststof slangetje met daaraan een siliconen plaatje. De oogarts plaatst het slangetje in de voorste ruimte van uw oog (voorste oogkamer) ter hoogte van de kamerhoek. Het plaatje wordt aan de buitenkant van uw oog op het oogwit gehecht. De oogarts dekt dit af met slijmvlies (conjunctiva) en een stukje donoroogwit. Het kamerwater loopt via het slangetje weg naar het siliconen plaatje waar het zich ophoopt. Vanuit het plaatje wordt het kamerwater opgenomen door het slijmvlies. Hierdoor daalt de oogdruk en verhelpt deze operatie glaucoom.
  • Verwijderen ooglens > Ook is het mogelijk om de ooglens te verwijderen om zo de oogdruk te verlagen. Met het verwijderen van de ooglens ontstaat er meer ruimte voorin het oog. Het verwijderen van de ooglens gaat hetzelfde als bij een staaroperatie.

Leven met glaucoom

Werkt de glaucoombehandeling? Dan blijft u goed zien en merkt u niks tot weinig van uw glaucoom. Wel blijft u de rest van uw leven onder controle bij de oogarts. Of dat een of twee keer per jaar is, hangt af van de ernst van het glaucoom en hoe goed de behandeling bij u werkt.

Bij deze controles kijkt de oogarts of het glaucoom erger is geworden. Daarvoor worden het gezichtsveldonderzoek en de OCT-scan regelmatig herhaald. De oogarts bespreekt met u of de glaucoomdruppels aangepast moeten worden of niet. En of misschien een operatie of laserbehandeling nodig is.

Iris

Loopt u risico op glaucoom of een andere oogaandoening?

Start nu de gratis Oogtest en zie wat uw risico op een oogziekte is.

Start de Oogtest

Dit is wat een persoon ziet met