Voorkom bijziendheid bij jouw kind, hanteer 20-20-2

Het is wetenschappelijk bewezen: kinderen die te veel op mobieltjes en tablets kijken én te weinig buiten komen, kunnen later slechtziend of zelfs blind worden.

Extra risico's van bijziendheid op jonge leeftijd

Één op de drie kinderen met een sterke min-bril (-6 en hoger) krijgt later oogproblemen. De meesten krijgen maculadegeneratie, netvliesloslating of glaucoom. Stuk voor stuk aandoeningen met beperkte behandelmogelijkheden. Een min-bril wil zeggen dat je bijziend bent. Bijziendheid is ook erfelijk maar toch is het vrij eenvoudig om bijziendheid zoveel mogelijk tegen te gaan.

Wie wil dat nou niet voor zijn of haar kinderen?

20-20-2 eenvoudig uitgelegd

Bekijk onderstaande animatie met uitleg over wat 20-20-2 nou eigenlijk is. 

20-20-2: makkelijk te doen maar niet het enige!

Tot het 20ste jaar meer dan 20 minuten op telefoon of tablet gekeken?
Dan een pauze: 20 seconden ver weg kijken. Én elke dag minstens 2 uur buiten zijn, inclusief pauzes en bijvoorbeeld wandelen of fietsen van en naar school of werk.

20-20-2 is zeer belangrijk voor je kinderen voor later, maar lost helaas niet de huidige epidemie van bijziendheid op. Jij vindt het toch ook belangrijk dat slechtziendheid en blindheid zoveel mogelijk worden voorkomen? Je kunt daar concreet iets aan doen! Lees verder op deze pagina hoe.

Wil je de diepte in en meer weten over de wetenschappelijke achtergrond, lees dan het nieuws over dit onderwerp op de website van het Erasmus MC.

Ervaringsverhaal Badia: "Mijn ogen worden steeds slechter."

Ik heb staar ontwikkeld en mijn netvlies begint los te laten. Mijn enige vooruitzicht is blind worden. Dat is echt verschrikkelijk als moeder van vier kinderen.

Lees hier haar verhaal