Wat is maculadegeneratie?
Maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij de lichtgevoelige cellen in het centrum van het netvlies (de macula) geleidelijk afsterven. Hierdoor gaat het gezichtsvermogen (langzaam) achteruit. Het is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid bij ouderen, maar ondanks dat is het vrij onbekend.
Lees verder
Bekijk onderstaand filmpje om te zien hoe bekend Nederland is met maculadegeneratie:
Soorten maculadegeneratie
Maculadegeneratie ontstaat bijna altijd na het vijftigste levensjaar. Daarom noemen oogartsen maculadegeneratie ook wel leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Er zijn meerdere vormen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Wanneer de oogaandoening ontstaat, ervaren mensen nog geen klachten van het zicht en spreekt men van vroege en intermediaire LMD. Late LMD geeft wel klachten en kent twee vormen: de natte en droge vorm.
Lees verder
Symptomen van maculadegeneratie
De klachten bij maculadegeneratie verschillen per persoon. Bij de een gaat de achteruitgang van het zicht sneller dan bij de ander. Ook hebben de verschillende soorten maculadegeneratie voor een deel andere symptomen. De symptomen van maculadegeneratie hebben wel allemaal te maken met een verandering en/of achteruitgang van het gezichtsveld. En dan met name van het centrale zien.
Lees verder
Behandeling van maculadegeneratie
Maculadegeneratie kent meerdere vormen. De droge vorm van maculadegeneratie is helaas nog niet te behandelen, maar dit is wel in ontwikkeling. Voor natte maculadegeneratie zijn er wel behandelingen mogelijk. Met deze behandelingen kan de achteruitgang van het gezichtsvermogen in veel gevallen tot stilstand worden gebracht.
Lees verder
Doe de Amslertest
De Amslertest is bedoeld om vroegtijdig symptomen van maculadegeneratie op te sporen. De test is gemakkelijk zelf uit te voeren. Handig om te doen, wanneer er maculadegeneratie in de familie voorkomt.
Ook wanneer u al bekend bent met maculadegeneratie, kunt u met de Amslertest in de gaten houden of er iets verandert in uw zicht. Overleg met uw specialist of en hoe vaak u dit het beste zelf kunt testen.
Lees verder
Onderzoek maakt het verschil
Maculaonderzoek is wetenschappelijk oogonderzoek gericht op de macula (centrum van het netvlies). De macula is het punt waar we scherp mee zien. Wanneer hier iets mee aan de hand is, wordt het centrale zicht wazig of het verdwijnt helemaal. Gezien het vele mensen treft, is het van groot belang dat het Oogfonds maculaonderzoek mogelijk maakt.
Lees verderMeer weten over maculadegeneratie?
Ontvang de gratis (digitale) brochure.