Maculadegeneratie

Terug

Maculadegeneratie is een ingrijpende oogziekte waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat. Dit komt doordat de kwaliteit van de macula, ook wel gele vlek genoemd, afneemt.

Wat is maculadegeneratie?

De macula is een gebiedje in het midden van het netvlies. In het netvlies liggen lichtgevoelige cellen (staafjes en kegeltjes) die een belangrijke rol spelen bij het omzetten van licht in beelden. In de macula liggen heel veel kegeltjes bij elkaar. Kegeltjes nemen kleuren en contrast waar en zijn nodig om details goed te kunnen zien. Omdat er in de macula zo veel kegeltjes bij elkaar liggen, zien we met dit deel van het netvlies het scherpst. De macula zorgt ervoor dat lezen, autorijden of een gezicht kunnen herkennen mogelijk wordt. Bij de oogziekte maculadegeneratie sterven de kegeltjes in de macula af. De macula werkt daardoor minder goed en het scherp zien wordt daardoor steeds lastiger. Lees meer over wat maculadegeneratie is"

Symptomen maculadegeneratie

Alle symptomen van maculadegeneratie hebben te maken met een verandering en achteruitgang van het gezichtsveld, met name van het centrale zien. Maculadegeneratie is echter een verzamelnaam voor verschillende oogaandoeningen, waardoor de symptomen van maculadegeneratie ook verschillend kunnen zijn. Lees meer over de symptomen maculadegeneratie"

Soorten maculadegeneratie

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten maculadegeneratie. Allereerst kan er een verdeling worden gemaakt tussen droge maculadegeneratie en natte maculadegeneratie. Daarnaast is er juveniele maculadegeneratie en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Lees meer over de verschillende soorten maculadegeneratie"

Behandeling maculadegeneratie

De meest voorkomende vorm, droge maculadegeneratie, is helaas niet te behandelen. Voor natte maculadegeneratie zijn er wel behandelingen mogelijk. Met deze behandelingen kan de achteruitgang van het gezichtsvermogen in veel gevallen tot stilstand worden gebracht. Het zicht dat door de maculadegeneratie al is verdwenen, kan niet meer helemaal terugkomen. Als de aandoening in een vroeg stadium is ontdekt, kan de behandeling van natte maculadegeneratie in sommige gevallen wel een verbetering van het zicht geven. Vroege opsporing van de aandoening is dus erg belangrijk. Er zijn meerdere soorten behandeling van natte maculadegeneratie mogelijk. Lees meer over de behandeling van maculadegeneratie'

Wat is maculadegeneratie? | Symptomen maculadegeneratie | Soorten maculadegeneratie | Behandeling maculadegeneratie | Maculaonderzoek