Bijziendheid (myopie)

Naar verwachting is in 2050 ruim de helft van de bevolking bijziend. Dat is kwalijk, want door de toename van bijziendheid, neemt ook het aantal mensen met een oogaandoening toe. Dit zal leiden tot meer blinden en slechtzienden.

Wat is bijziendheid (myopie)?

Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een afwijking waarbij het oog een langwerpige vorm heeft gekregen. Het beeld dat we zien, valt hierdoor vóór het netvlies in plaats van erop. Het zicht op afstand is daardoor wazig. Dit wordt opgelost met een minsterkte in een bril of contactlenzen. Vaak geldt hoe langer het oog, hoe hoger de minsterkte en hoe groter het risico op ernstige gevolgen op latere leeftijd. Gevolgen waar een bril niet tegen helpt.

Oorzaken van bijziendheid

Bijziendheid begint meestal in de kindertijd en kan erger worden als het kind ouder wordt. Bijziendheid kan voorkomen in de familie. Als één of beide biologische ouders bijziend zijn, heeft een kind een hoger risico. Maar ook kinderen zonder erfelijke aanleg krijgen steeds vaker bijziendheid, vooral door hun leefstijl. Te lang dichtbij kijken naar bijvoorbeeld een smartphone, tablet of boek en te weinig tijd buiten doorbrengen op kinderleeftijd, zijn misschien wel de grootste boosdoeners.

Lees verder

 

Vermoedt u bijziendheid bij een kind?

Het is belangrijk om de signalen van bijziendheid bij kinderen in de gaten te houden. Ziet een kind wazig in de verte? Heeft het kind regelmatig hoofdpijn of vermoeide ogen? Wellicht is er bijziendheid ontstaan.

Lees verder

 

20-20-2: daar red je ogen mee!

Gelukkig is er iets te doen om bijziendheid bij kinderen te voorkomen of te beperken en daarmee het risico voor later zo laag mogelijk te houden. Zelfs als het kind erfelijk belast is. Zolang het oog nog groeit (soms tot wel 25 jaar) kan de bewezen 20-20-2 leefstijlregel helpen:

  • Na 20 minuten dichtbij kijken,
  • 20 seconden in de verte kijken,
  • Minimaal 2 uur per dag naar buiten.

Wilt u tips en Adviezen om gezond schermgebruik bij kinderen te stimuleren? Kijk dan op  de tips- en adviezenpagina

Mocht een kind al bijziend zijn, dan is het extra belangrijk om de 20-20-2 regel toe te passen en soms kan er een behandeling gestart worden om toename van de bijziendheid af te remmen. Op volwassen leeftijd is het oog uitgegroeid en kan bijziendheid niet meer behandeld worden. Wel kan de sterkte gecorrigeerd worden met een bril of contactlenzen, zodat het zicht zo optimaal mogelijk blijft.

Lees verder

 

Lespakket basisonderwijs – Gezonde ogen in de klas

Het Oogfonds biedt een gratis lespakket aan voor groep 3, 4 en 5, waarmee je op een speelse manier kinderen leert hoe ze goed voor hun ogen kunnen zorgen. Ontdek praktische tips, leerzame activiteiten en de 20-20-2 regel om bijziendheid te voorkomen.

Lees verder

 

Gevolgen van bijziendheid

Bijziendheid (myopie) kan leiden tot oogaandoeningen op latere leeftijd. Deze ontstaan vooral vanaf het veertigste levensjaar. Een oog dat bijziend is, is meestal langer dan gemiddeld. Zo’n lange oogbol staat onder meer spanning, wat schade kan geven aan verschillende onderdelen van het oog. Hoe langer de oogbol, vaak hoe hoger de minsterkte en hoe hoger het risico. Mensen met bijziendheid van -3.00 en sterker, doen er goed aan deze informatie tot zich te nemen.

Lees verder

 

Alarmsymptomen bij bijziendheid

Als gevolg van bijziendheid kunnen er soms acute klachten ontstaan aan één of beide ogen. Klachten die mogelijk gepaard gaan met een oogaandoening. Daarom is het belangrijk de alarmsymptomen te herkennen en indien nodig snel te handelen.

Lees verder

 

Meer informatie

  • Wilt u een brochure ontvangen over bijziendheid of een andere oogaandoening? Neem dan een kijkje in onze webshop.
  • Podcast OverZien: met deze podcast informeert het Oogfonds in samenwerking met oogartsen en gedragsdeskundigen ouders/verzorgers over bijziendheid, de gevolgen van te veel dichtbij-schermgebruik en wat u eraan kunt doen om bijziendheid bij kinderen te voorkomen. Beluister de podcast via alle gangbare podcastkanalen, zoals Spotify  en Apple Podcasts .

  • Onderzoek naar schermgebruik: het Oogfonds heeft een belangrijk onderzoek geïnitieerd naar het gebruik van schermen in de thuissituatie. Benieuwd hoe andere ouders/verzorgers omgaan met schermgebruik en hoe bekend zij zijn met de 20-20-2 regel?

Infographic → Download 
Onderzoeksrapport → Download 

  • Informatiepakket: Wilt u als bedrijf of organisatie ons helpen deze belangrijke boodschap te verspreiden? Dan kunt u verschillende materialen bij ons bestellen, zoals een brochure voor ouders/verzorgers, een 20-20-2 poster en een 20-20-2 sticker. Ga naar onze webshop.
“Leer kinderen de 20-20-2-regel. Dat voorkomt onnodige bijziendheid met mogelijk slechtziendheid tot gevolg.”
Lees het verhaal van Prof. dr. Caroline Klaver
Lees het verhaal van Prof. dr. Caroline Klaver

Dit is wat een persoon ziet met