Man en vrouw met geleidehond

Toegankelijkheid

Terug

Het Oogfonds wil dat de 250.000 slechtzienden en blinden in Nederland volwaardig deel kunnen nemen aan onze maatschappij. Want dat is nog steeds niet vanzelfsprekend, integendeel.

Daarom steunt het Oogfonds projecten die bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met een visuele beperking.

Projecten die steun ontvangen van het Oogfonds:

Zienswijzer

Kijken en musea lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe kun je je door al het moois dat een museum te bieden heeft, laten raken als je blind of slechtziend bent? In de Zienswijzer staan ervaringen beschreven van 40 Zienswijzen met een visuele beperking.

Van Gogh op Gevoel

Dankzij de donateurs van het Oogfonds kunnen mensen met een visuele beperking samen met hun ziende familie en vrienden genieten van een rondleiding met aanraaksessie in het Van Gogh Museum.

Running Blind

Het Oogfonds vindt het belangrijk dat mensen met een visuele beperking de kans krijgen om in beweging te komen. Daarom steunen wij stichting Running Blind

Expeditie Ribbelroute

Het belevingsmuseum muZIEum in Nijmegen ontwikkelde, met steun van het Oogfonds, Expeditie Ribbelroute. Deelnemers krijgen een rondleiding door Nijmegen met een Virtual Reality bril op. Zo nemen ze letterlijk ‘een kijkje’ in de wereld van slechtzienden.

Sailwise, blind varen op je gevoel

Sailwise biedt mensen met een beperking de mogelijkheid om onder begeleiding te genieten van diverse watersporten.

Nederlandse les voor visueel beperkte migranten

Nooit studeren, werken, een praatje maken met de buurvrouw of zelfs buiten komen… Dat is de harde realiteit voor een groot deel van de maar liefst 38.000 visueel beperkte migranten in Nederland, omdat ze onze taal niet leren. Om hier verandering in te brengen, worden vrijwilligers getraind die visueel beperkte migranten Nederlands gaan leren.